AMSTERDAM – Analoge televisie zal voorlopig het veld nog niet ruimen, ondanks de opkomst van digitale televisie. Alleen Ziggo durft stellige uitspraken te doen over de teruggang van analoge tv.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs KPN, Ziggo, UPC en Tele2. KPN kon niet op tijd reageren.

Ziggo heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het toekomst ziet in digitale tv. De andere aanbieders zijn het hier mee eens, maar zijn iets minder stellig in hun uitspraken.

Ziggo

Zo verlaagt Ziggo het aantal analoge zenders dat doorgegeven wordt van dertig naar vijfentwintig en erkent het bedrijf dat digital zwaar de voorkeur heeft. “Twee derde van onze klanten kijkt al digitaal. De kijker wil dus in toenemende mate profiteren van het veel betere en scherpere beeld”, aldus Erik van Doeselaar, woordvoerder van Ziggo.

“De ruimte die een analoge zender inneemt is vijf tot acht maal zo groot als voor een digitale zender. We kunnen dus veel meer digitale zenders doorgeven in plaats van analoge.”

Aanbieders zijn echter verplicht vijftien analoge zenders aan te bieden als buffer voor mensen die nog analoog televisie kijken. “We hebben nu geen plannen om het aantal af te bouwen naar een lager aantal zenders dan vijfentwintig”, aldus Ziggo.

Tele2

Tele2 spreekt de uitspraken van Ziggo deels tegen. “Analoge televisie gaat op termijn verdwijnen, maar de snelheid waarmee dat zal gaan wordt vaak overschat. Analoge tv is nu nog steeds heel belangrijk voor mensen”, meent Remco Meerstra, woordvoerder van Tele2.

“Vooral mensen die tv’s in de slaapkamer hebben, willen geen extra kastjes en geen nieuwe bekabeling door het huis trekken. We merken dat het voor consumenten een overstapdrempel is dat wij geen analoge televisie hebben.”

‘Cijfers kloppen niet’

Tele2 bood vorig jaar heel even analoge televisie aan omdat dit door Opta werd toegestaan. De rechter floot Opta echter terug en Tele2 kan nu alleen digitale televisie aanbieden. Tele2 hoopt nog steeds de analoge tv-markt te mogen betreden na een nieuwe analyse. Deze wens is tekenend voor de gedachte van Tele2 dat analoge tv nog steeds gewild is.

“Je ziet nu vaak cijfers dat analoge televisie aan het verdwijnen is door de komst van digitale tv. Deze cijfers kloppen vaak niet. Het is geen substitutiemarkt; het een vervangt het ander niet. Zoals gezegd kan er in de huiskamer digitale tv gekeken worden, maar op de slaapkamer analoog.”

UPC

Bij UPC neemt nog ongeveer de helft van de klanten analoge televisie af zonder digitaal product. Er zijn dus ook nog mensen die digitaal én analoog hebben. UPC ziet voordelen in digitale televisie: “Bijvoorbeeld veel meer zenders, full HDTV en interactieve televisie”, aldus Ronald Sutmuller van UPC.

“Echter, omdat zo’n groot aantal klanten analoge televisie bij ons kijkt, blijven we deze dienst in de aankomende jaren leveren. Klanten vinden dit nog steeds een goed product. Daarnaast is het voor ons digitale zenderaanbod vooralsnog niet noodzakelijk om doorgifte van het analoge signaal sterk te reduceren of zelfs stop te zetten.”

Geen voorspellingen

De aanbieders durven overigens geen harde voorspellingen te doen hoeveel jaar analoge tv nog zal blijven bestaan. Gezamenlijk is de verwachting dat het in ieder geval ‘de komende jaren’ in ieder geval nog niet zal verdwijnen.