AMSTERDAM – GroenLinks heeft Fred Teeven, de staatssecretaris van Justitie, gevraagd maatregelen te nemen tegen de heffing van Buma/Stemra voor het embedden van radiostreams. Ook vraagt GroenLinks of de staatssecretaris bereid is de wet aan te passen.

Dat blijkt uit Kamervragen van de partij die NU.nl in handen heeft.

Kamerlid Mariko Peters stelt in het document dat er geen sprake is van openbaarmaking of verveelvoudiging bij het embedden van een radiostream op een website.

Rechtszaak

Buma heeft facturen naar websites gestuurd die met het embedden van streams van radiozenders geld verdienen. Buma stelt dat de muziek opnieuw gebruikt wordt en dat artiesten recht hebben op een vergoeding.

Inmiddels is Buma een rechtszaak gestart tegen NederlandFM dat weigert te betalen.

Hyperlinken

Peters stelt dat het weigeren te betalen terecht is en spreekt van een ‘heropenbaarmaking’ waarop vervolgens het citaatrecht van toepassing zou zijn. Zij wil van Teeven weten of hij deze mening met haar deelt. “Moet embedden niet veeleer vergeleken worden met hyperlinken”, vraagt Peters zich af.

“Deelt u onze mening dat geld vragen voor embedden een aanslag is op de rijke, multimediale cultuur van het web en Nederland op achterstand plaatst in de digitale revolutie?”, aldus het Kamerlid.

Wet aanpassen

Zij wil weten of de staatssecretaris bereid is Buma/Stemra te bewegen tot het terugdraaien van de maatregel. “Indien de wet onduidelijkheid over het embedden van radiostreams laat bestaan, bent u dan bereid aanpassingen door te voeren opdat het embedden niet gezien kan worden als openbaarmaking of verveelvoudiging?”

Buma benadrukt dat het alleen gaat om websites die geld verdienen aan de streams en stelt bovendien dat het niet eens specifiek om het embedden gaat, maar over het hergebruiken van muziek voor zakelijke doeleinden.