AMSTERDAM – De rechtszaken van Microsoft rondom Android, en in het bijzonder die tegen Barnes & Noble, zijn alleen bedoeld om de concurrentie uit de weg te ruimen.

Dat stelt boekhandel Barnes & Noble in een vijftig pagina tellende reactie op een aanklacht die Microsoft eind maart indiende.

Microsoft besloot de boekhandel voor de rechter te dagen vanwege patentschending in de e-readers en tablets van het bedrijf die draaien op Android, het besturingssysteem van Google. Eerder klaagde Microsoft met succes HTC en Amazon aan. Deze bedrijven besloten te schikken met Microsoft.

'Buitensporig'

Barnes & Noble is echter niet van plan op te geven zonder strijd en noemt de vergoedingen die Microsoft vraagt ‘buitensporig’, ‘onterecht’, ‘schokkend’ en ‘absurd’. De hele toon van de verdediging van Barnes & Noble is overigens vrij agressief.

Zo stelt het bedrijf dat Microsoft met de rechtszaak alleen maar competitie wil laten verdwijnen om zo de markt over te kunnen nemen. Het zou niets met innovatie te maken hebben. Microsoft zou ‘verouderde patenten’, waarvan de inhoud ‘overduidelijk’ is, hiervoor gebruiken.

Ontkennen

Het bedrijf stelt in het document bovendien dat het ‘de kennis en informatie niet heeft om te kunnen geloven in de beschuldigingen die Microsoft uit’. Om die reden besluit Barnes de beschuldigingen te ontkennen.

Dit argument klinkt nogal vreemd en is mogelijk ongelukkig opgeschreven. Barnes & Noble stelt nu namelijk dat ze te weinig kennis hebben om te kunnen begrijpen waarom Microsoft stelt recht te hebben.

Duidelijk mag zijn dat de boekhandel niet van plan is te schikken en de zaak voor de rechter laat komen.

Google

Google haalde al eerder uit naar Microsoft om de rechtszaak en stelde ook dat de aanklacht weinig met innovatie te maken heeft. Microsoft heeft tot dusver Google zelf nog niet durven of kunnen aanklagen terwijl de rechtszaken tegen fabrikanten zich specifiek richten op het besturingssysteem.

De aanklacht tegen Barnes & Noble gaat om technieken die het mogelijk maken verschillende tabbladen te gebruiken, sneller te internetten en om een techniek die communicatie tussen documenten en e-books mogelijk maakt.