AMSTERDAM – Buma/Stemra heeft de eerste facturen naar websites gestuurd die een radiostream op hun site geëmbed hebben. NederlandFM weigert te betalen en Buma heeft daarom een kort geding aangespannen.

“We hebben de eerste facturen de deur uitgedaan. Met sommige portals is een licentie afgesloten voor de streams, maar NederlandFM weigerde. Op ons initiatief komt er daarom een kort geding”, legt woordvoerder Bas Erlings van Buma tegenover Tweakers.net uit.

Het gaat in dit geval om zakelijke websites die verdienen aan het embedden van een radiostream. Deze websites kopiëren als het ware een stream van een radiostation en plaatsen deze op hun site.

Omzet

“Met deze streams wordt omzet gegenereerd en artiesten hebben dan recht op een vergoeding”, legt Erlings uit. Het gaat alleen om websites die geen eigen ‘player’ hebben en de stream van een andere website kopiëren.

Buma benadrukt dat het niet specifiek om het embedden gaat. "Het gaat erom dat muziek gekopieerd wordt en dat daar niet voor betaald is. In dit geval gaat het om het embedden van een radiostream, maar de regels gelden voor alle manieren van kopiëren."

Een aantal radioportals is het niet eens met de nieuwe handhaving van Buma en heeft zich verenigd in Link-vrij.nl. Zij vinden dat het in rekening brengen van het embedden van een radiostream ‘een stap te ver’ is.

Geen verveelvoudiging

Woordvoerder Tjitze Boersma van Link-vrij: “Met een tarief op embedden incasseert Buma/Stemra ook voor gebruik dat niet heeft plaatsgevonden. Daarnaast is embedden geen openbaarmaking of verveelvoudiging zoals bedoeld in de auteurswet en wordt met een tarief op embedden de vrijheid van informatiegaring van internetgebruikers aangetast."

"Wij staan uiteraard achter NederlandFM. We hebben een gezamenlijk belang. De Buma roept al heel lang van alles. Het was voor radioportals onduidelijk wat er nu verlangd werd, wat er precies onder commercieel gebruik en onder embedden werd verstaan. De tarieven zijn de doodsteek voor radioportals. Vooral de kleine zijn de dupe. De kosten kunnen tot in de duizenden euro’s lopen en de Buma eist minstens 10 procent van de omzet."

Youtube

Het samenwerkingsverband verwijst op de website ook naar de situatie rondom Youtube. Buma wilde in 2009 geld gaan vragen voor het embedden van Youtubevideo’s op websites en blogs. Daar is toen van afgezien.

Buma gaat ook nu niet achter individuen aan. Een website moet een zakelijke insteek hebben en minimaal 6500 euro per jaar omzetten.

Kamervragen GroenLinks

Mariko Peters, Tweede Kamerlid van GroenLinks, vergelijkt de nieuwe maatregelen echter wel met de situatie rondom Youtube in 2009. "Dit is een herhaling van 2009, maar in dit geval is de zaak nog absurder, aangezien de radiozenders zelf al afdragen aan de Buma/Stemra", aldus Peters.

Zij zal donderdagavond Kamervragen indienen over de kwestie. "De websites aanslaan is gewoon dubbelop. Dit onderstreept opnieuw de noodzaak tot het herzien van het auteursrecht zodat het echt werkt ten behoeve van artiesten en niet ten nadele van consumenten."