AMSTERDAM – Apple riskeert meer en omvangrijkere onderzoeken in Europa dan bij Google het geval was nadat bekend werd dat informatie van wifi-netwerken was opgeslagen bij opnames voor Street View.

Dat schrijft Bloomberg donderdag op basis van uitspraken van Europese privacywaakhonden.

Vorige week werd bekend dat Apple de locatie van iPhones en iPads bijhoudt en deze permanent op de apparaten en de gekoppelde computer opslaat. Apple heeft inmiddels een verklaring gepubliceerd waarin staat dat het om een systeemfout gaat die spoedig zal worden opgelost.

Onderzoek

Ook stelt Apple dat het niet gaat om de locatie van de apparaten, maar om de locatiegegevens van wifi-netwerken in de buurt van deze apparaten. Volgens Nick Graham, hoofd van een Britse privacywaakhond, is de situatie van Apple vergelijkbaar met die van Google en zal onderzoek volgen.

Ook waakhonden uit Duitsland, Frankrijk en Italië hebben al aangegeven te onderzoeken op Apple privacywetgeving heeft overtreden.

Google

Toen vorig jaar bekend werd dat Google bij de opnames voor Street View gegevens van wifi-netwerken had opgeslagen, volgden tal van onderzoeken. Onder meer Nederland, Duitsland, Engeland, Italië en Frankrijk startte zo’n onderzoek.

In Nederland dreigt een boete van een miljoen euro voor Google als niet binnen drie maanden alle getroffen mensen geïnformeerd zijn. Ook moeten mensen online bezwaar kunnen maken tegen de verwerking van gegevens over hun wifi-routers.

In Frankrijk moest Google 100.000 euro betalen.

Een woordvoerder van Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) laat weten: “Elke technologie die gebruikers volgt moet proportioneel zijn en moet gebruikers vragen om toestemming.”