AMSTERDAM – Social bookmarkingdienst Delicious is van Yahoo overgenomen door de oprichters van Youtube.

Dat is donderdag bekendgemaakt.

Chad Hurley en Steve Chan zijn van plan Delicious op te nemen in een nieuw internetbedrijf genaamd AVOS.com. Details rond de overname zijn niet bekendgemaakt, zo is niet duidelijk hoeveel de twee betaald hebben voor Delicious.

Delicious

Er gaan al tijden geruchten dat Yahoo de stekker uit Delicious wil trekken. Het Nederlandse Symbaloo liet vervolgens weten interesse te hebben, maar is dus afgetroefd door de Youtube-oprichters.

Delicious werd in 2003 gestart en in 2005 overgenomen door Yahoo. Via de dienst kunnen mensen bladwijzers opslaan, delen en raadplegen. In 2008 waren er volgens Yahoo 5,3 miljoen mensen die de service gebruikten en zouden er 180 miljoen unieke bladwijzers gedeeld zijn.

Strategie Yahoo

Yahoo stelt in een verklaring dat het afstoten van Delicious onderdeel is van een nieuwe strategie. Die strategie bestaat onder meer uit het focussen op een aantal kerntaken van het bedrijf zoals nieuws, sport en financiële websites.

Hurley, CEO van AVOS.com, ziet door de overname kansen om de manier waarop gebruikers content opslaan en delen te versimpelen.