DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) wil dat bepaalde internetdiensten op smartphones, ofwel mobieltjes waarmee je het internet op kan, ''tegen redelijke voorwaarden'' beschikbaar blijven voor consumenten.

Wel vindt hij het normaal dat telecombedrijven extra geld vragen voor bepaalde diensten. Hij zei dat woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer over de telecommarkt.

Steeds meer telecombedrijven willen dat consumenten extra geld neertellen voor bepaalde diensten, zoals internetbellen met de smartphone.

In sommige gevallen worden dergelijke diensten zelfs geblokkeerd. De bedrijven zeggen dat ze wel moeten investeren in toenemend dataverkeer, terwijl de inkomsten uit bellen en sms'en teruglopen als mensen bellen via internet.

Poortwachter

Sommige politieke partijen vrezen dat telecombedrijven straks een soort ''poortwachter'' worden waarbij zij bepalen welke dienst de consument kan gebruiken. Maar Verhagen verwierp de suggestie dat er sprake is van censuur of gebrek aan open internet omdat internetten op je mobieltje volgens hem toch echt wat anders is dan je gewone internetverbinding thuis.

Toch toonde de bewindsman zich wel geïnteresseerd in het idee dat telecombedrijven diensten te allen tijde beschikbaar houden, waarbij consumenten betalen per hoeveelheid data die ze gebruiken.

Censuur

Zo wordt censuur voorkomen en kunnen de bedrijven de kosten gewoon doorberekenen. De minister gaat dat bespreken met de telecombedrijven die actief zijn op de Nederlandse markt.

In Nederland zijn drie telecombedrijven met een eigen netwerk: KPN, Vodafone en T-Mobile. Alle politieke partijen pleiten voor meer nieuwe aanbieders, zodat de onderlinge concurrentie wordt bevorderd. Dit kan gunstige gevolgen hebben voor consumenten.

Veilingen

Ook Verhagen wil bij veilingen van frequenties voor mobiel internet en smartphones volgend jaar nieuwe bedrijven de kans geven de markt te betreden. Hoeveel nieuwkomers er straks precies kunnen toetreden, wordt later bekend. De minister beloofde verder zich in te zetten om de tarieven voor mobiel internetten binnen de Europese Unie te verlagen.