Apple gaat opslaan data beperken

AMSTERDAM – Apple wijt het feit dat de 'locatiegegevens' van iPhones zo lang opgeslagen zijn aan een fout in het systeem. Ook de back-up die op de computers van gebruikers wordt opgeslagen is een fout. De fouten zullen op korte termijn hersteld worden.

Dat blijkt uit een aantal vragen en antwoorden die Apple woensdag op de website publiceert.

Er ontstond vorige week ophef over het volgen van gebruikers van de iPhone en iPad. Apple zou de locatie zeer nauwkeurig vastleggen en deze gegevens vervolgens permanent opslaan op de apparaten en op de computer van de gebruiker.

Wifi

Apple legt nu in een reactie uit: “Apple volgt de locatie van iPhones niet, heeft dit nooit gedaan en zal dit ook nooit doen.” De gegevens die zijn opgeslagen betreffen locaties van wifi-netwerken en UMTS-torens en kunnen volgens Apple tot honderd kilometer afwijken van de eigenlijke locatie van een iPhone.

Apple geeft overigens toe dat deze gegevens wel opgeslagen zijn op iPhones en computers. Door een fout in het systeem blijft deze data er onnodig lang opstaan. “Het is in de praktijk niet nodig om deze gegevens meer dan zeven dagen op te slaan.”

De maker van de iPhone stelt dat het de locatie van onder meer wifi-netwerken gebruikt om sneller de locatie van een gebruiker te kunnen bepalen als deze gebruiker deze informatie nodig heeft voor bepaalde diensten, zoals bij het navigeren.

Back-up

Op dit moment wordt een back-up van deze locatie opgeslagen op de computer wanneer het apparaat gekoppeld wordt aan iTunes. Bij een update van de software zal deze back-upfunctie worden verwijderd.

Apple benadrukt dat de gegevens volledig geanonimiseerd zijn en dat de data dus niet te koppelen is aan een individu.

Uitgeschakeld

Ook het feit dat de (niet exacte) locatie van de iPhone wordt bijgehouden als locatiediensten zijn uitgeschakeld is volgens Apple te wijten aan een fout in het systeem. Ook deze fout wordt snel opgelost bij een update van de software.

Bovendien geeft het bedrijf toe ook anonieme data op te slaan rondom verkeer om zo over een paar jaar een verbeterde verkeersdienst te leveren aan iPhonegebruikers. Ook worden crash logs van gebruikers die dit toestaan verzonden naar ontwikkelaars om zo hun applicaties te verbeteren.

De locatie van gebruikers wordt niet gedeeld met derden tenzij de gebruiker hier expliciet toestemming voor geeft, aldus Apple.

Lees meer over:
Tip de redactie