AMSTERDAM – Steeds meer senioren zijn actief op sociale media. Van alle 70-plussers die op internet zitten, maakt 20 procent gebruik van Hyves en bijna 15 procent van Facebook.

Dat blijkt uit een onderzoek van Microsoft en SeniorWeb onder 1700 senioren en jongeren.

E-mail blijft het populairste communicatiemiddel onder senioren. Bijna 98 procent van de 70-plussers op internet maakt gebruik van e-mail. 19,5 procent gebruikt overigens chatfuncties zoals Windows Live Messenger.

De senioren geven aan dat zij actief zijn omdat ze met de tijd mee willen gaan. Vrouwen zijn actiever op sociale media dan mannen. 25 tegenover 16 procent wat betreft Hyves en 17 om 12 procent bij Facebook.

Contact met familie

Contact met de familie volgens SeniorWeb een belangrijke reden om een profiel aan te maken op sociale netwerken. Carola van den Berg van de organisatie legt uit: “Het nut en de noodzaak van online communicatie wordt voor senioren steeds groter. Familieleden wonen niet meer vanzelfsprekend om de hoek en soms laat de gezondheid het te veel afweten om op bezoek te gaan.”

Een groot deel van de senioren geeft overigens wel aan dat er niets boven het vertrouwde bezoek aan huis gaat. Toch verwacht Microsoft dat chatten steeds belangrijker zal worden.

“Chatten zal steeds meer een vanzelfsprekendheid worden voor senioren. Vooral videochat kan helpen bij het contact met kleinkinderen omdat ze elkaar dan direct kunnen zien”, aldus Coen Nijkrake van Microsoft.