DEN HAAG – De kosten voor mobiel dataverkeer moeten binnen de Europese Unie fors omlaag. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. 

Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam verdienen de providers gigantische bedragen doordat mensen in het buitenland extra moeten betalen voor het mobiele internetten.

“Dat heeft niks met extra kosten te maken, het is gewoon een cashcow voor de providers”, aldus Van Dam. Hij wil dat minister Verhagen (Economische Zaken) met eurocommissaris Kroes (Digitale Agenda) en zijn Europese ambtsgenoten om de tafel gaat om dit te regelen.

Hij wijst erop dat het eerder al is gelukt om in EU-verband afspraken te maken over het reguleren van bel- en sms-tarieven. In het geval van datatarieven kwam men tot nu toe niet verder dan het limiteren van het gebruik.

Economisch belang

“Het heeft ook een economisch belang als je binnen de EU voor een fatsoenlijk tarief op internet kan”, stelt Van Dam. “Zeker als je nagaat dat de EU zo graag een vrije markt wil hebben. Dan past het niet dat je een smak geld moet betalen als je in Antwerpen even je mails wil lezen.”

VVD-Kamerlid Afke Schaart wil dat de telecomsector nog voor de zomer duidelijkheid geeft over de tarieven. “Mensen weten vaak niet hoeveel geld ze kwijt zijn als ze op vakantie even een leuk restaurantje of een route googelen”, aldus Schaart. “Dat worden weer dramatische verhalen als er niet snel iets gebeurt. Internet is de heilige koe van onze economie, laat het geen melkkoe zijn.”

KPN

Volgens Jhim van Bemmel (PVV) toont een recent geval aan dat de mobiele operators de dataroaming als pure winst opstrijken. KPN zou een factuur van drieduizend euro hebben verlaagd naar honderd euro toen een consument contact wilde opnemen met de redactie van een consumentenprogramma.

“De extra winst werd teruggegeven, zullen we maar denken”, aldus Van Bemmel. “De providers zullen juist nieuwe producten moeten gaan bedenken, in plaats van deze voorziening zelf absurd te belasten.”

Ontwikkeling

GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis stelt dat de hoge kosten de technologische ontwikkeling van dataroaming, gevoed door gebruik, in de weg staat.

Volgens hem zou het uitbreiden van het aantal aanbieders prijsmanipulatie kunnen tegengaan.

Tolheffingen

Kees Verhoeven (D66) noemt de hoge kosten voor dataverkeer 'tolheffingen' die een barrière vormt voor het vrije verkeer op de digitale snelweg.

Hij wil dat er in EU-verband onderzoek wordt gedaan naar de tarieven om te kunnen bepalen of er door de operators inderdaad veel meer wordt gevraagd dan de extra kosten voor mobiel internet in het buitenland.

Volgens Gerda Verburg (CDA) is er geen sprake van een cashcow, omdat de koe al gemolken wordt en wel door eurocommissaris Kroes. Wel wil ze dat de EU zorgt voor een eerlijk speelveld binnen de Unie.

Woensdagavond vergadert de Tweede Kamer met minister Verhagen over de telecommarkt.