LONDEN - Europese telecombedrijven hebben plannen om bepaalde sites die grote hoeveelheden mobiel internetverkeer genereren hiervoor een heffing te laten betalen.

Dat schrijft de Britse krant Financial Times woensdag.

De telecombedrijven hebben te maken met een explosie van dataverkeer op hun netwerken, waarvan een groot deel afkomstig is van Amerikaanse sites zoals Youtube.

Om de nodige investeringen in hun netwerken te kunnen betalen, zeggen de telecombedrijven nieuwe inkomstenbronnen nodig te hebben. Volgens de Financial Times nemen de grootste telecombedrijven in Europa - France Telecom, Telefónica en Vodafone - het voortouw in de plannen.

Nederland

Ook in Nederland is een ontwikkeling gaande wat betreft het extra belasten van (zware) diensten. KPN zal vanaf de zomer extra geld vragen voor bepaalde diensten en deze voor klanten die niet extra betalen, blokkeren.

Vodafone blokkeert al langer VoIP in het basisabonnement. VoIP wordt gebruikt bij het bellen over de internetverbinding. T-Mobile heeft aangegeven prijsdifferentiatie op het gebied van diensten als optie te zien om de toename van het verkeer op het netwerk te managen.

In Nederland richt de ontwikkeling zich dus vooral op de klant. Vodafone gaf wel eerder al aan ook een extra heffing voor aanbieders van zware content als mogelijkheid te zien.

In Frankrijk werd eerder ook al door providers opgeroepen tot een extra heffing voor het aanbieden van content die veel bandbreedte vraagt.