AMSTERDAM – Een Kamermeerderheid van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD is niet te spreken over het blokkeren van bepaalde mobiele internetdiensten door KPN en Vodafone.

Dat laten de partijen desgevraagd weten tegenover NU.nl. Zij willen dat providers alleen differentiëren op het gebied van internetsnelheid.

KPN zal vanaf de zomer bepaalde mobiele internetdiensten gaan blokkeren voor klanten die daar niet extra, bovenop hun basis internetabonnement, voor willen betalen. Vodafone blijkt VoIP, een techniek voor bellen over het internet, al langer te blokkeren voor standaard abonnementen.

T-Mobile geeft aan prijsdifferentiatie op het gebied van diensten te zien als een mogelijkheid om het toenemende verkeer op het mobiele netwerk te managen.

De SP riep minister Verhagen van Economische Zaken dinsdag op tot actie. De partij wil onderzoek van de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) naar misbruik van de macht van providers. CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD zijn allen niet te spreken over de plannen van KPN en de situatie bij Vodafone. Zij pleitten echter niet direct voor onderzoek van de NMa.

Snelheidsbeperkingen

Bruna Braakhuis, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, stelt dat bestaande abonnementen sowieso niet mogen worden aangepast. “Dat zou contractbreuk betekenen”, aldus Braakhuis. “Een aankondiging van prijsdifferentiatie voor nieuwe abonnees moet bespreekbaar zijn, maar dan zou het moeten gaan over bandbreedtebeperkingen.”

Braakhuis is tegen het aanpassen van prijzen voor bepaalde diensten. Er zou alleen een prijsverschil mogen bestaan op het gebied van snelheid. “Als we toestaan dat bepaalde diensten worden geblokkeerd, geven we ons over aan willekeur van providers en ligt censuur op de loer."

Martijn van Dam, Kamerlid voor de PvdA, sluit zich daarbij aan: “Providers horen op een neutrale manier toegang te verlenen tot het internet en zouden alleen op snelheid van de verbinding moeten kunnen differentiëren.”

Concurrentie

Van Dam stelt dat providers niet mogen bepalen wat iemand op het internet doet en zij horen volgens hem zeker niet diensten van concurrenten te mogen blokkeren. Het Kamerlid doelt daarmee op diensten als WhatsApp en Skype waarmee over internet gesms’t en gebeld kan worden. Een directe bedreiging voor het sms- en belverkeer via providers.

De VVD kan zich hier volledig in vinden. Afke Schaart: “Het is prima als aanbieders verschil in pakketten aanbrengen. Hoe meer je download hoe meer je betaalt, maar het is hier geen Noord-Korea waar bepaald wordt welke sites je bezoekt.”

Netneutraliteit

Schaart wil nu vooral weten of internet duurder wordt en of dit betekent dat de prijzen voor bellen verlaagd worden. "De consument moet duidelijkheid krijgen. We kijken ook naar de mogelijkheid om netneutraliteit vast te leggen in de Telecomwet."

"Dit zou betekenen dat het vrije gebruik van alle diensten en alle websites gegarandeerd wordt. Onderscheid op het gebied van snelheid is dan wel mogelijk, maar providers mogen niet bepalen wat wij zien en niet."

D66 benadrukt dat het niet alleen om zware diensten gaat die het netwerk belasten. Kamerlid Kees Verhoeven: “Het gaat om het vragen van geld voor diensten die door veel mensen dagelijks gebruikt worden. Providers zijn enkel bang voor concurrentie van innovatieve spelers. XS4all gaat toch ook geen extra geld in rekening brengen voor het bekijken van Amerikaanse websites?”

NMa en Opta

Een onderzoek van de NMa is volgens de partijen niet direct de goede stap. Er is dan ook niet overduidelijk sprake van kartelvorming, stelde de NMa eerder. “De vraag is of KPN gaat controleren wat voor diensten consumenten gebruiken”, vindt Van Dam (PvdA).

“We willen van de minister horen wat voor afspraken hierover zijn gemaakt en willen eventueel om advies van het College Bescherming Persoonsgegevens vragen.”

Gerda Verburg van het CDA verwijst naar uitspraken van telecomwaakhond Opta. Die stelde dat er wettelijk niets in te brengen is tegen het vragen van extra geld voor diensten. Dit is toegestaan zolang klanten kunnen kiezen voor alternatieven.

Communicatie consument

Het CDA sluit zich daarbij aan: “Een onderzoek van de NMa ligt niet voor de hand, maar ik ga harde eisen stellen aan de communicatie naar de consument. Alle nieuwe consumenten moeten openlijk geïnformeerd worden over de situatie.”

“De voorwaarden mogen niet weggemoffeld worden in bundels. Het moet luid en duidelijk in de verkoopvoorwaarden vermeld worden.” Verburg laat wel weten tegen de plannen te zijn. “Als ze dit doorvoeren, zijn ze mij als klant in ieder geval kwijt.”

Woensdag 27 april vindt een Algemeen Overleg over de Telecomwet plaats in de Tweede Kamer. Daar wordt ook gesproken over de situatie bij KPN en Vodafone.