
Stappen tegen afsluiten mobiele diensten lijken ver weg
Dat laat het NMa desgevraagd weten tegenover NU.nl.
Tweede Kamerlid Gesthuizen (SP) roept Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, op NMa de situatie te laten onderzoek.
KPN maakte vorige week bekend vanaf de zomer mobiele internetdiensten te gaan blokkeren voor klanten die alleen een basis internetabonnement hebben. Vodafone blijkt VoIP, een techniek voor bellen over het internet, al langer te blokkeren voor standaard abonnementen.
Machtsmisbruik
Volgens de SP is er sprake van machtsmisbruik. De NMa weerlegt dit. “Indien de providers het blokkeren met elkaar hebben afgestemd zouden hebben, is er mogelijk sprake van overtreding van de mededingingswet, maar daar hebben we nu geen aanwijzingen voor”, aldus een woordvoerder.
“De consument moet kunnen kiezen tussen providers die overal toegang toe bieden, netneutraal dus, en providers die beperkingen aanbrengen. Het afknijpen of blokkeren van bepaalde diensten is dan toegestaan.”
Telecomwaakhond Opta is de verantwoordelijke partij om de keuzemogelijkheid in de gaten te houden en Opta liet vorige week al weten dat die keuze er nog is en er vooralsnog geen stappen zullen worden ondernomen.
Doorgeefluik
Gesthuizen van de SP stelt: "Deze aanbieders horen een doorgeefluik van het internet te zijn. Op deze manier gaan zij echter het internet reguleren en misbruiken ze hun macht om hun eigen zakken te vullen. Ziggo blokkeert Skype toch ook niet, terwijl ze zelf wel telefoondiensten aanbieden?"
"De telecombedrijven hebben jarenlang enorme winsten gemaakt op bel- en smsbundels. De nieuwe innovatieve diensten doen hen pijn in de portemonnee, maar de consument heeft nu eindelijk een keuze. Deze diensten blokkeren is misbruik maken van de marktmacht die men heeft."
T-Mobile
Maatregelen tegen de plannen van de providers lijken ver weg. T-Mobile biedt nog steeds internetabonnementen waarbij alle diensten toegankelijk zijn. Wel gaf de provider aan dat het prijsdifferentiatie ziet als een mogelijkheid het toenemende verkeer op het netwerk te managen.
Neelie Kroes, Eurocommissaris voor Digitale Agenda, is een Europees onderzoek gestart naar netneutraliteit. Dit onderzoek moet aan het eind van 2011 afgerond zijn. “Naar aanleiding van dit onderzoek kunnen nieuwe regels opgesteld worden.”
Poll
Uit een poll op NU.nl met bijna 18.000 stemmers bleek dat 86 procent het blokkeren van zware diensten een slecht idee vindt. 10 procent geeft aan het terecht te vinden meer te moeten betalen voor deze diensten omdat het de providers ook meer geld kost. 3 procent stelt dat het hen allemaal niet uitmaakt.