AMSTERDAM – KPN zal de nieuwe mobiele abonnementen waarbij voor bepaalde zware internetdiensten extra betaald moet worden, deze zomer lanceren. Ook bestaande abonnees kunnen dan geen VoIP-diensten meer gebruiken.

Dat stelt KPN vrijdag in een verklaring.

Donderdag werd bekendgemaakt dat de inkomsten uit mobiele telefonie tegenvallen. De focus van abonnementen wordt daarom verlegd naar internet. Er moet echter ook extra betaald worden voor zware diensten als VoIP (bellen over internet) of bijvoorbeeld het bekijken van video’s.

De provider ziet dit als meer keuzes en meer mogelijkheden voor klanten. Aan de andere kant is het zo dat klanten op dit moment toegang krijgen tot alle internetdiensten terwijl dit na de zomer niet meer standaard zo is.

WhatsApp

KPN onthult nog niet alle details, maar laat vrijdag weten dat afhankelijk van de bundel voor de nieuwe abonnementen zal gelden dat Instant Messaging, zoals bij WhatsApp, apart in rekening gebracht zal worden.

Tethering, waarbij de smartphone geldt als modem voor bijvoorbeeld een tablet op laptop, is wel toegestaan. De mogelijkheden rond het bekijken van video's zullen op termijn samen met klanten onderzocht worden.

Lopende abonnementen

Ook maakt de provider bekend dat de nieuwe abonnementen niet worden opgelegd aan bestaande abonnees. “Zoals gebruikelijk wijzigt er niets aan de lopende abonnementen of voorwaarden”, aldus KPN.

Toch gaat er wel degelijk iets veranderen. In de algemene voorwaarden (pdf) staat nu al dat klanten met mobiel internet bij KPN geen VoIP-diensten mogen gebruiken. Bijvoorbeeld de applicatie Skype maakt gebruik van deze technologie waarbij gebeld kan worden over internet.

Handhaving

KPN stelt nu dat het vanaf de zomer deze regel ‘conform de voorwaarden’ gaat handhaven. Nu wordt de regel echt niet gehandhaafd. Dat betekent dat KPN-klanten vanaf de zomer onder meer Skype niet meer kunnen gebruiken.

De provider benadrukt dat het gebruik van VoIP nu eigenlijk al verboden is, maar het door de vingers gezien wordt. "Na de zomer zal een technische blokkade worden ingesteld. Bestaande abonnees kunnen dan wel kiezen voor een extra VoIP-bundel, ondanks het oudere abonnement."

Het handhaven van het verbod op het gebruik van VoIP is overigens geen contractbreuk omdat het al in de huidige voorwaarden staat. 

Hi en Telfort

Over de gevolgen voor providers Hi en Telfort wil KPN nog niets kwijt. Deze twee providers maken gebruik van het netwerk van KPN.

Hi kondigde vrijdag wel aan nieuwe sms-bundels te gaan lanceren. Voor 9,95 euro kunnen klanten dan duizend sms'jes sturen. Dat komt neer op een prijs van minder dan een cent per sms'je. KPN maakte donderdag bekend dat het sms-verkeer bij de provider in maart 2011, vergeleken met maart 2010, met 10 procent is afgenomen als het gevolg van communicatie via internet.

Of de maatregel van Hi te maken heeft met het teruglopende sms-verkeer is niet bekend.