AMSTERDAM – Microsoft gaat de salarissen opschroeven om talentvolle medewerkers aan te trekken en binnenboord te houden. Het softwarebedrijf treedt daarmee in de voetsporen van concurrent Google.

Het softwarebedrijf wil door lonen te verhogen en opties te verstrekken voorkomen dat talentvolle werknemers de overstap maken naar nieuwe bedrijven, zoals Facebook en Groupon.

Dat blijkt donderdag uit een interne memo van topman Steve Ballmer, waar persbureau Reuters de hand op heeft weten te leggen. De veranderingen worden in september doorgevoerd.

Microsoft zou onder meer het beloningssysteem willen vereenvoudigen en medewerkers een groter deel van hun beloning in contanten willen geven in plaats van in aandelen.

Het softwarebedrijf zegt ook de bonussen opnieuw onder de loep te gaan nemen en deze sterker te koppelen aan de geleverde prestaties. Nu krijgt ongeveer de helft van alle medewerkers een bonus; dat percentage moet stijgen naar 80 procent.

Wereld

“Door de hele historie zijn we dé plaats geworden waar mensen kwamen werken die een verschil wilden maken in de wereld door software, hardware en services”, aldus Ballmer. Dat is volgens de topman vandaag de dag nog steeds het geval.

“De veranderingen zullen ertoe bijdragen dat Microsoft de plek blijft waar toptalent naartoe komt om de wereld te veranderen.”

Twee jaar geleden bevroor Microsoft de salarissen voor alle werknemers. Zo'n 5000 medewerkers of vijf procent van het personeel moesten vertrekken om kosten te besparen.

Google

Google schroefde eerder dit jaar eveneens de salarissen van werknemers met tien procent op, om talentvolle werknemers te behouden.

De geruchten dat nieuwkomers als Facebook en Groupon naar de beurs gaan, worden almaar sterker. Ze zouden werknemers van gevestigde bedrijven als Microsoft en Yahoo kunnen aantrekken door ze aandelen te geven.