AMSTERDAM – Apple gaat Google aftroeven in de strijd om een streaming muziekdienst waarbij muziek vanuit de cloud wordt afgespeeld en dus op verschillende apparaten afspeelbaar is.

Dat melden verschillende bronnen betrokken bij de plannen van beide bedrijven tegenover Reuters.

Volgens de bronnen heeft Apple de dienst inmiddels afgerond en kan muziek online worden opgeslagen. De plannen zouden iTunes-gebruikers de mogelijkheid geven hun liedjes op een server op te slaan zodat ze niet meer op hun iPod of iPhone hoeven te staan.

Platenlabels

Het enige obstakel is het afsluiten van overeenkomsten met platenlabels. De licenties voor het gebruik van muziek door middel van streaming liggen anders dan die voor het downloaden van een nummer.

De partners van Apple op het gebied van muziek zouden nog niet zijn ingelicht over wanneer de dienst gelanceerd zou moeten worden. Zij laten weten te hopen dat Apple wel afspraken maakt vóór de lancering.

Amazon

Apple wilde niet reageren, dus is niet duidelijk of het bedrijf van plan is overeenkomsten af te sluiten. Amazon lanceerde vorige maand een streaming muziekdienst zonder afspraken te maken met platenlabels.

Inmiddels voert Amazon wel gesprekken met platenlabels om alsnog tot afspraken te komen.

Google

Van Google wordt verwacht dat het bedrijf op korte termijn met een streaming muziekdienst komt voor Android, het mobiele besturingssysteem. Verschillende screenshots lekten al uit en ook fabrikanten van apparaten die werken op Android bevestigden de komst van een dergelijke dienst.

Volgens de bronnen van Reuters voerde Google de afgelopen weken gesprekken met verschillende platenlabels.