
KPN gaat mobiele diensten blokkeren
Dat bevestigt KPN tegenover NU.nl na vragen.
Donderdag werd bekend dat KPN vanwege tegenvallende resultaten op de mobiele markt de abonnementen zal gaan aanpassen. De focus komt te liggen bij internet omdat er minder gesms’t en gebeld wordt.
Blokkeren
Dit betekent dat internetten in de toekomst uit dezelfde bundel betaald wordt als bellen en sms’en. Ook zullen bepaalde diensten zoals VoIP, instant-messaging en video's bekijken extra geld kosten. KPN laat nu weten: “Niet betalen betekent niet gebruiken.”
Volgens KPN zal aan de klanten helder gecommuniceerd worden waar ze aan toe zijn en wat de mogelijkheden zijn.
Netneutraliteit
De maatregel zal de netneutraliteit aanpassen. Niet alle gebruikers krijgen standaard toegang tot alle diensten. Om welke diensten het bij KPN precies gaat is niet bekend. Die details houdt de provider voor zich.
In de verklaring spreekt KPN van instant-messaging, VoIP en video's bekijken. KPN stelt: "Men krijgt meer keuze tussen verschillende pakketten en verschillende diensten- en serviceniveaus."
Niet toegestaan
Volgens KPN is het volgens de algemene voorwaarden nu al niet toegestaan om VoIP-diensten als Skype te gebruiken onder het normale abonnement en verandert er dus niets.
In de voorwaarden (pdf) staat: "Internetbundels zijn niet bedoeld voor VoIP (Voice over IP) of sms over IP diensten. KPN behoudt zich het recht voor om maatregelen te nemen omtrent het gebruik van deze diensten."
Deze voorwaarden worden nu echter in de praktijk niet nageleefd.
Opta positief
De Opta ziet geen problemen in deze stap van KPN, zegt woordvoerster Harriët Garvelink tegenover Tweakers.net: "Dit betekent meer keuze voor de consument, die hiermee abonnementen kan nemen die beter bij het gebruik passen." Opta ziet geen problemen, mits de provider transparant is over de kosten.
Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) luidt naar eigen zeggen al tijden de alarmklok over afknijppraktijken van KPN en andere providers.
"Zulke plannen zijn een botte bijl aan het open en vrije internet. Internetgebruikers moeten bepalen wat je op het internet doet, niet een machtige ex-monopolist die krampachtig innovatieve ondernemers van het internet weert. De regering moet direct ingrijpen en dit verbieden", aldus Ot van Daalen, directeur van BoF.
Onderzoek
Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) liet eerder deze week weten een onderzoek te starten naar netneutraliteit. Zo wordt gekeken naar het afknijpen of blokkeren van bepaalde diensten door internetproviders.
Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, maakte halverwege 2010 al bekend geld te willen gaan vragen aan bijvoorbeeld Apple en Google voor het leveren van zware diensten aan gebruikers.
Critici stelden toen dat dit de netneutraliteit zou aantasten. Het plan is vooralsnog niet uitgevoerd.