AMSTERDAM – Kamerleden Afke Schaart en Ard van der Steur (VVD) maken zich ernstige zorgen om berichtgeving dat de iPhone en iPad vastleggen waar het apparaat zich bevindt en dit opslaan.

Dat stelt het duo in Kamervragen die donderdag ingediend worden en waar NU.nl al over beschikt. De Kamerleden willen dat consumenten geïnformeerd worden en de overheid voorlopig stopt met het gebruik van de apparaten.

Woensdag ontdekten twee Britse onderzoekers dat de iPhone en iPad van Apple precies vastleggen waar het apparaat zich bevindt en dat deze informatie vervolgens permanent wordt opgeslagen in het toestel en op de computer van de eigenaar.

De voorwaarden van Apple geven het bedrijf het recht om voortdurend bij te houden waar de iPhone en iPad zich bevindt en die informatie te delen met derden, om locatiediensten te kunnen aanbieden.

Consumenten informeren

De VVD-Kamerleden willen dat consumenten bij aanschaf van producten van Apple gewezen worden op het feit dat hun locatiegegevens bewaard worden. Bovendien pleiten zij voor een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) naar hoe de consument geïnformeerd wil worden.

Schaart en Van der Steur spreken hun ernstige zorgen uit om vertrouwelijkheid van de communicatie bij justitie, politie en defensie.

Ze eisen dan ook dat er geen Apple-producten meer worden aangeschaft tot volledige openheid is geboden. Ook moet er een tijdelijke stop komen op het gebruik van de apparaten door functionarissen in kritische functies.

'Zeer onwenselijk'

“Het is zeer onwenselijke dat bijvoorbeeld boeven door even een iPhone te ‘lenen’ gevoelige informatie van politie en justitie zouden kunnen uitlezen”, aldus Schaart. “Daarom willen we van de ministers weten of het voor de overheid wijs zou zijn om even pas op de plaats te maken tot er duidelijk is.”