AMSTERDAM – Nokia heeft de samenwerking met Microsoft definitief afgerond. Nokia verwacht ‘grote aantallen’ Windowstelefoons te verkopen.

Dat maakt de Finse telefoonmaker bekend bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2011. De verkoop daalde in vergelijking met het vorige kwartaal met 18 procent.

De twee bedrijven verwachten veel van de samenwerking, maar investeerders lijken daar nog niet in te geloven.

'Significante vooruitgang'

Nokia en Microsoft maken nu melding van ‘significante vooruitgang’ in de ontwikkeling van de eerste Nokiatelefoons met Windows Phone van Microsoft. De samenwerking werd op 11 februari aangekondigd.

Steve Ballmer, CEO van Microsoft, noemt de samenwerking ‘goed voor de industrie’. “Nokia en Microsoft zullen innovatie versnellen en zullen kansen bieden aan consumenten en partners om te profiteren van het succes van ons ecosysteem.”

Nokia zal onder meer navigatie- en locatiediensten leveren voor Windows Phone. Microsoft levert op zijn beurt de zoekmachine Bing aan Nokia en draagt bij aan advertenties, gamen en sociale media.

Miljarden dollars

De bedrijven betalen elkaar voor het gebruik van de diensten. Zo zal Microsoft van Nokia lopende royalty’s ontvangen voor het gebruik van Windows Phone. Hoe hoog dit bedrag is, wordt niet onthuld. Nokia ontvangt vervolgens ‘miljarden dollars’ van Microsoft voor de ‘unieke samenwerking’.

Nokia is begonnen met het verstrekken van applicaties en diensten aan ontwikkelaars zodat ze aan de slag kunnen met Windows Phone. Nokia-ontwikkelaars kunnen zich gratis registreren bij Microsoft.

Ook wordt er een nieuwe Nokia applicatiewinkel ontwikkeld die gebruikmaakt van de infrastructuur van Windows Marketplace. Hierdoor worden applicaties direct via allebei de applicatiewinkels verspreid.

Cijfers

De cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar waren zoals verwacht negatief in vergelijk met het laatste kwartaal van 2010. De verkoop daalde met 18 procent. De winst daalde met 35 procent.

De verwachting blijft dat de eerste Nokiatoestellen met Windows Phone begin 2012 op de markt zullen verschijnen. Nokia geeft dan ook aan een 'moeilijk' tweede kwartaal te verwachten. Analisten en investeerders gaven al aan dat het tweede en derde kwartaal van 2011 mogelijk nog zwaarder worden voor het bedrijf.