BRUSSEL - De Belgische justitie onderzoekt of Google privacywetten heeft geschonden met opnames voor de toepassing Streetview, waarmee je op internet straten kunt bekijken. Het parket kan Google voor de rechter brengen of een minnelijke schikking uitwerken.

Dat meldden Vlaamse media donderdag. Het internetbedrijf gaf al toe dat het ''ongewild'' gegevens die tot de persoonlijke levenssfeer behoren, heeft geregistreerd tijdens de opnames voor Streetview.

De voertuigen die Google tussen 2006 en 2010 liet rondrijden, legden niet alleen het straatbeeld vast. Zij registreerden ook persoonsgegevens van wifigebruikers, zoals wachtwoorden en e-mails en websites die werden bezocht.

Volgens de Belgische Privacycommissie hoeven surfers zich geen zorgen te maken. Google zou verantwoordelijk omgaan met de data.

Google België zegt het ''onvrijwillige'' verzamelen van gegevens afkomstig uit onbeveiligde wifi-netwerken te betreuren. Het bedrijf belooft in een persverklaring niets met de data te doen: ''We hebben die gegevens noch bekeken noch gebruikt voor producten of diensten van Google.''