AMSTERDAM – De handel in IPv4-adressen is definitief losgebarsten met een speciale website die de adressen aanbiedt voor 4 dollar (2,80 euro) per stuk.

IPv4-adressen zijn in principe gratis beschikbaar. De voorraad is echter ‘op’. Een IPv4-adres is nodig om een apparaat op het internet aan te sluiten.

Dat de voorraad 'op' is, wil zeggen dat de blokken verdeeld zijn en de verwachting is dat in de zomer van 2011 in Azië geen nieuwe adressen meer kunnen worden aangevraagd. Inmiddels is een nieuwe standaard, IPv6, ontwikkeld. De uitdaging is dat bedrijven en particulieren moeten overstappen naar het nieuwe protocol.

Zorgen

Internetvereniging ISOC maakt zich zorgen om het ontstaan van de handel in IPv4-adressen. Specifiek om de website Tradeipv4.com. De vereniging is bang dat de prijs kan oplopen tot 11 dollar (7,50 euro) per adres. Hoewel het verkopen van de adressen niet verboden is, vraagt ISOC om voorzichtigheid.

Microsoft kocht eind maart een blok van ruim 600.000 adressen voor 5,3 miljoen euro, zo’n 8 euro per stuk. De adressen waren in handen van een inmiddels failliet bedrijf.

ISOC maakt zich zorgen om zwarte handel waarbij de controle over de adressen verdwijnt wat zou kunnen resulteren in veiligheidsrisico's/