AMSTERDAM – Er gaat behoorlijk wat veranderen in de mobiele abonnementen bij KPN als gevolg van een versnelde verandering in het gedrag van de Nederlandse consument.

Dat stelt Eelco Blok, CEO van KPN, donderdag.

KPN maakt bekend dat er tot 2015 maximaal vijfduizend banen zullen verdwijnen. De belangrijkste reden hiervoor is dat KPN-klanten minder bellen en sms’en en meer gebruikmaken van onder meer WhatsApp, Ping en sociale netwerken.

“De verandering in het gedrag van onze klanten is in maart in een stroomversnelling terechtgekomen. Daar moeten we nu op inspelen”, aldus Blok. Volgens KPN had de provider het gedrag niet kunnen voorspellen.

Daling sms-verkeer

KPN constateert dat in maart 2011 het sms-verkeer met 10 procent is afgenomen in vergelijking met maart 2010. In maart 2010 steeg dit verkeer juist met 10 procent ten opzichte van maart 2009. Ook werd er minder gebeld.

Vodafone en T-Mobile stelden nog geen week geleden tegenover NU.nl dat de groei in sms'en wel afnam, maar dat er nog steeds sprake is van een stijgende lijn. KPN kan het verschil niet verklaren.

Mobiel internet

KPN zal de abonnementen voor mobiele telefoons flink aanpassen om op de veranderingen in te spelen. Veel details blijven nog onduidelijk, maar het bedrijf wil wel al kwijt dat mobiel internet in de bundel geïntegreerd zal worden.

“Het maakt dan niet meer uit of een klant belt, sms’t of internet. Het gaat allemaal uit dezelfde bundel”, legt Blok uit. Bovendien zullen er bundels komen die zich specifiek richten op speciale diensten zoals onbeperkt gebruik van instant-messaging of VoIP.

Blokkeren

Volgens KPN betekent dit niet dat sommige diensten voor mensen die daar niet voor betalen geblokkeerd worden. Hoe dit in de praktijk dan in z’n werking zal gaan en waar dan precies voor betaald wordt, kan en wil KPN nog niet zeggen.

Toch lijkt het erop dat KPN klanten extra wil laten betalen voor bepaalde diensten. Dat zou de netneutraliteit aanpassen. Eerder deze week kondigde Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) aan het afknijpen en voorrang geven van bepaalde diensten door providers te gaan onderzoeken.

Wel wordt duidelijk dat het bedrijf honderd miljoen euro in Nederland extra zal investeren bovenop de standaard 1,1 miljard euro investeringen die normaal in een jaar gedaan worden.

Snelheid internet

De investeringen richten zich onder meer op het verbeteren en uitbreiden van het mobiele netwerk. “De snelheid van mobiel internet zal daarom stijgen, tot 20 tot 40 Mbps.” De maximumsnelheid ligt nu op 7,2 Mbps.

In Duitsland en België, waar KPN wel een goed kwartaal heeft gedraaid, bestaan al langer bundels met geïntegreerd mobiel internet. "In Nederland is dit nog niet ingevoerd omdat de markt heel anders is", stelt de provider.

Wanneer de klanten van KPN geconfronteerd zullen worden met de nieuwe abonnementen is nog niet bekend. 10 mei zal het bedrijf meer details bekendmaken.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive