AMSTERDAM - Facebook heeft de Amsterdamse oprichters van Priobook.com gesommeerd om de naam van hun website te veranderen. De site staat nog in zijn kinderschoenen maar wordt nu al door het sociale netwerk bedreigd met een rechtszaak.

Dat meldt Het Parool. 

De ontwikkelaars kregen tot hun verbazing een brief van advocaten van de netwerksite waarin de eigenaren laten weten bezwaar te hebben tegen de naam, die te veel zou overeenkomen met Facebook.

Priobook is een tool waarmee mensen hun leven kunnen organiseren en waarmee zij prioriteiten kunnen stellen. Het woord book verwijst naar een soort dagboek dat de gebruiker bijhoudt en heeft dus geen enkele link met de social network-site.

Guido Kerkhof, betrokken bij de site, zegt tegen Het Parool verbaasd te zijn over de actie van Facebook. "Het blijft gissen wat ze beweegt. Wij vormen geen bedreiging voor Facebook en doen iets anders. Maar we zijn ook een kleine startup, met niet veel geld voor procedures. Ik voel er weinig voor Priobook te laten vallen, ook omdat we al in een testfase zitten."

Teachbook

In augustus 2010 ging Facebook een soortgelijke strijd aan met Teachbook.com. Een community die op dat moment twintig gebruikers en twee medewerkers had. De website biedt onderwijzers hulp aan bij onder andere het organiseren van lessen.

Ook in de VS doet de gigant er alles aan om de naam ‘book’ zo exclusief mogelijk te houden. Met wisselende successen ging het bedrijf de strijd aan met onder meer Placebook en Faceporn. Het Spaanse Factbook en het Amerikaanse Talkbook waren zo brutaal om Facebook zelf, eveneens met wisselend succes, voor de rechter te dagen.