LONDON - Een Amerikaanse website waarop een petitie staat voor de vrijlating van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei, is enige tijd geblokkeerd geweest door cyberaanvallen uit China.

Dat zegt een woordvoerder van Change.org woensdag in de Britse krant The Guardian.

De petitie staat sinds twee weken op de website en is een initiatief van de internationale kunstwereld, onder wie directeuren van musea in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Al meer dan 90.000 mensen hebben de petitie getekend.

Volgens de zegsman van de website Change.org is niet precies bekend wie de aanvallen, die maandag begonnen, heeft uitgevoerd. Duidelijk is wel dat ze uit China kwamen.

Kritiek

De Chinese politie pakte de 53-jarige Ai Weiwei begin deze maand op. Hij staat bekend om zijn kritiek op onder meer de mensenrechtensituatie in China.

Het autoritaire bewind in China heeft in de afgelopen weken zeker vijftig dissidenten opgepakt. Twee aangehouden mensenrechtenadvocaten zijn woensdag weer vrijgelaten.

Liu Xiaoyuan, een van de advocaten, heeft twee maanden vastgezeten. Xiaoyaun zei te vermoeden dat zijn aanhouding te maken had met de arrestatie van WeiWei, met wie hij bevriend is.

Verscherpt

Een mensenrechtenorganisatie in Hongkong riep de inwoners van deze semi-autonome stadstaat op voorlopig niet meer naar het vasteland van China te reizen. De actie is een protest tegen de aanhoudingenreeks.

Het regime in China is bang dat de protesten vanuit de Arabische wereld overslaan naar de Volksrepubliek. Daarom zijn de restricties voor dissidenten de afgelopen tijd aanzienlijk verscherpt.