AMSTERDAM – Youtube zal alle video’s die geüpload worden automatisch omzetten naar het WebM-formaat. Bovendien worden bestaande video’s ook geconverteerd

WebM is een door Google zelf ontwikkeld videoformaat. Het formaat is een van de codecs die werken in HTML5. Chrome, Opera en Firefox ondersteunen het videoformaat al.

H.264 is een concurrent van WebM en zal ook ondersteund worden door Youtube. Dit formaat wordt gebruikt door Internet Explorer en Safari. Voor het gebruik van H.264 zijn licenties nodig, WebM is vrij te gebruiken. Volgens aanhangers van H.264 zou WebM mogelijk patenten schenden.

Beste ervaring

“Ondanks de complexe markt van videoformaten wil Youtube de gebruikers de beste ervaring leveren ongeacht op welk apparaat of via welke browser de website bezocht wordt”, zo schrijft James Zern, topman bij Youtube, in een blog.

Om dat te kunnen bereiken zullen alle video’s op Youtube omgezet worden naar WebM. Op dit moment is bovendien 30 procent van alle ‘oude’ video’s op de website al omgezet. Deze video’s zijn goed voor 99 procent van alle bezoeken.

“Omdat we er naar streven onze video’s wereldwijd voor iedereen beschikbaar te maken, zullen we H.264 blijven ondersteunen”, aldus Zern.