AMSTERDAM – Paul Allen, Medeoprichter van Microsoft, heeft opnieuw kritiek geuit op het bedrijf. Microsoft moet wat hem betreft de snelheid van productontwikkeling flink opschroeven.

Dat stelt Allen in een presentatie waarover Bloomberg schrijft.

Allen kwam onlangs met een boek over zijn tijd bij Microsoft en beschuldigde medeoprichter Bill Gates ervan hem weg te hebben gewerkt toen Allen ziek werd.

Allen richtte het bedrijf samen met Gates op in 1975 en werd in 1983 ernstig ziek. Hij verliet het bedrijf definitief in 2000, maar stelt in zijn boek dat hij een grotere rol binnen Microsoft had dan gedacht.

Te langzaam

Nu haalt Allen opnieuw uit naar Microsoft. Het bedrijf zou te langzaam met nieuwe en innovatieve producten komen. Critici zijn het hier al langer over eens.Microsoft heeft de afgelopen jaren moeite gehad Apple en Google bij te houden op het gebied van smartphones en software. Nu lijkt het bedrijf ook de tabletmarkt pas laat te betreden.

Allen prijst wel de initiatieven Windows Phone 7 en Xbox Kinect van Microsoft waarmee volgens de medeoprichter getracht wordt een jonger publiek aan te spreken.

Steve Jobs

In de presentatie prijst hij ook concurrent Steve Jobs, CEO bij Apple, voor de ‘ongelofelijke’ transformatie die hij bij zijn bedrijf heeft weten door te voeren. “Wat hij gedaan heeft met de iPod, iPhone en iPad is ongelofelijk.”

Allen denkt overigens dat Microsoft, Google en Apple de belangrijkste en nagenoeg enige spelers zijn die echt meedoen in de race wat betreft smartphones en tablets.