AMSTERDAM – Jongeren zijn voor een harde aanpak van verzenders van ‘dreigtweets’. De 17-jarige jongen die na het drama in Alphen aan den Rijn twitterde dat hij het dodental zal overtreffen, is volgens 70 procent terecht opgepakt.

Dat blijkt uit een onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EenVandaag, onder zestienhonderd jongeren.

Een meerderheid van de ondervraagden, 53 procent, vindt dat de Twitteraar voor de rechter moet verschijnen. Daarvan vinden twee op de drie deelnemers een taakstraf op zijn plaats.

Opvallend is dat ruim 60 procent denkt dat de jongen is opgepakt door de politie om een voorbeeld te stellen. Een op de vijf (22 procent) vindt dat de politie de tweet niet zo serieus had moeten nemen.

Arrestaties

Er zijn de afgelopen weken vier mensen opgepakt die via Twitter gedreigd hebben om mensen neer te schieten of een bomaanslag te plegen. 78 procent van de jongeren vindt dat deze vorm van bedreigingen strafbaar gesteld moet worden.

Eerder op dinsdag werd een 36-jarige man veroordeeld tot zeventien dagen celstraf voor het bedreigen van de dochter van Femke Halsema via Twitter.

Monitoren

De oplaaiende discussies over dreigtweets waren voor Sietse van der Meer en Pim Graus vijf maanden geleden aanleiding om de tweets te monitoren. De twee houden het twitteraccount @doodsbedreiging bij. Daarop retweeten zij vele bedreigingen.

De twee komen tot de conclusie dat er met veel serieuze dreigtweets, gericht op onbekende individuen, niets gebeurt terwijl ‘grappenmakers’ die dreigen met bomaanslagen en het neerschieten van bekende Nederlanders worden opgepakt.