AMSTERDAM – Apple heeft een rechter verzocht de rechtszaak rondom iTunes te seponeren. De zaak sleept zich al sinds 2004 voort.

Een uitspraak over het verzoek wordt volgende maand verwacht.

De zaak stamt uit 2004. Het bedrijf RealNetworks, eigenaar van de toen populaire RealPlayer, klaagde Apple aan omdat met een iPod alleen muziek gesynchroniseerd kan worden via iTunes.

Eerder slaagde het bedrijf er al in een iPod te ‘kraken’ zodat alle muziekformaten afspeelbaar waren. Apple reageerde toen woedend.

Steve Jobs

Onlangs bepaalde een rechter nog dat Steve Jobs, CEO van Apple, moet verschijnen in de rechtszaal vanwege het al jarenlang voortslepende proces. Jobs is al maanden met ziekteverlof en eerder was overeengekomen dat hij daarom niet hoefde te getuigen.

De rechter acht de informatie die Jobs bezit echter noodzakelijk. De CEO verscheen vervolgens aan het begin van deze maand twee uur in de rechtbank voor verhoor. Over zijn situatie is verder niets bekendgemaakt.

Kwaliteit

Apple heeft bij het verzoek tot het opschorten van de rechtszaak als argument opgevoerd dat iPods alleen een bepaald muziekformaat ondersteunen vanwege de kwaliteit.