AMSTERDAM - Google dreigt een dwangsom te moeten betalen voor het verzamelen van informatie van wifi-netwerken bij opnames voor Street View in Nederland.

Dat maakt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dinsdag bekend.

Het CBP heeft Google na onderzoek laten weten dat het alle getroffen mensen binnen drie maanden moet informeren. Ook moeten mensen online bezwaar kunnen maken tegen de verwerking van gegevens over hun wifi-routers.

Binnen vier weken moet alle verzamelde informatie verwijderd zijn.

Locatiediensten

Gegevens over gebruikers van locatiediensten van Google worden nog wel opgeslagen voor het verbeteren van deze diensten. Google benadrukt dat deze gegevens niet gebruikt worden om personen te identificeren en dat bovendien niet eens zou kunnen.

Wordt niet aan de eisen van het CBP voldaan zal Google een dwangsom moeten betalen die kan oplopen tot een miljoen euro. Street View is een dienst binnen Google Maps waarmee gebruikers aan de hand van foto's als het ware door de straten kunnen lopen.

Persoonsgegevens

De afgelopen twee jaar werden gegevens van 3,6 miljoen wifi-routers en de locatie daarvan vastgelegd.

Het CBP stelt ook vast dat Google met dezelfde Street View-auto's inhoudelijke communicatiegegevens, zogeheten 'payload data', heeft verzameld. Uit het onderzoek blijkt dat deze informatie persoonsgegevens bevat, zoals emailadressen, medische gegevens en informatie over financiële transacties.

Reactie Google

Google laat in een reactie weten: "We hebben het besluit van het CBP ontvangen en zijn deze aan het bestuderen. Zoals we eerder hebben aangegeven, spijt het ons enorm dat wij onopzettelijk inhoudelijke communicatiegegevens van niet-beveiligde wifi-netwerken hebben verzameld."

"Zodra wij beseften dat dit het geval was, hebben wij onze Street View-auto’s aan de kant gezet, onmiddellijk de Nederlandse overheid op de hoogte gesteld en meegewerkt aan het onderzoek. Wij hebben deze gegevens zelf nooit bekeken, noch hebben wij deze gebruikt voor producten of diensten van Google."

De vastgelegde gegevens zijn, nu het onderzoek is afgerond, verwijderd.

Onderzoeken

Eerder werd Google al veroordeeld door Britse, Franse en Duitse privacywaakhonden. In Duitsland moeten bovendien alle gezichten van mensen op Street View vaag gemaakt worden. In de 'normale' versie van Street View is dit bij het overgrote deel het geval, maar worden sommige gezichten gemist.

Ook buiten Europa is Google het onderwerp van onderzoek nadat bekend werd dat gegevens van de wifi-netwerken waren vastgelegd.