AMSTERDAM - Microsoft heeft maandag een testversie van clouddienst Microsoft Office 365 gelanceerd. Een aantal functies zijn specifiek beschikbaar voor Windows Phone 7.

Office 365 is een verzameling van verschillende diensten voor de zakelijke markt die bereikbaar zijn via de cloud. Het is dus niet nodig de software op computers te installeren waardoor werknemers vanaf verschillende apparaten met elkaar en software in contact kunnen komen.

Het pakket zou kosten voor bedrijven kunnen terugbrengen, vooral voor kleine bedrijven en zzp'ers. De dienst werkt in verschillende browsers en op smartphones. Een aantal specifieke diensten is echter alleen beschikbaar voor Windows Phone 7, het mobiele besturingssysteem van Microsoft.

Dat komt omdat die functies gebruikmaken van Mobile Office 2010 specifiek voor WP7. Welke functies voor andere mobiele gebruikers wegvallen kon het bedrijf maandagmiddag niet direct zeggen.

Betaversie

Maandag werd een betaversie van Office 365 uitgebracht. Gebruikers kunnen zich gratis inschrijven voor dertig dagen om de software uit te proberen.

Het pakket bestaat uit onder meer een Office Web App waarmee realtime vanuit verschillende locaties vergaderd kan worden en waarbij werknemers in hetzelfde document kunnen werken.

Ook wordt de gebruiker van een e-mailaccount via Exchange Online voorzien en kan er via een app aan websites gebouwd worden.