BRUSSEL - Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) dringt er bij alle sociale netwerken op aan dat zij er onmiddellijk voor zorgen dat alleen contacten standaard toegang mogen hebben tot profielen van minderjarigen.

Kroes doet dit naar aanleiding van cijfers die de Europese Commissie maandag bekend heeft gemaakt.

Uit het rapport blijkt dat van alle 9- tot 12-jarigen in 25 Europese landen Nederlandse kinderen het hoogste aantal profielen op het internet hebben. 70 procent van hen heeft een persoonlijke pagina op een sociale netwerksite.

De Franse kinderen staan onderaan met 25 procent. In de categorie 13- tot 16-jarigen heeft Nederland een van de hoogste scores met 87 procent.

Gevaren

De Europese Commissie constateert bovendien dat een kwart van de jongeren een profiel heeft dat voor iedereen toegankelijk is. De commissie waarschuwt voor de gevaren. ''Deze kinderen lopen risico's en vormen een kwetsbare prooi voor stalkers en kinderlokkers'', aldus Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).

Een groot aantal kinderen op sites als Facebook en Hyves vermeldt zelfs telefoonnummer en adres. Kroes benadrukt dat alle sociale netwerkbedrijven er onmiddellijk voor moeten zorgen dat uitsluitend toegestane contacten standaard toegang hebben tot het profiel van minderjarige gebruikers.

Afspraken

De commissaris verwijst naar afspraken uit 2009, waarmee de bedrijven zichzelf maatregelen oplegden de veiligheid voor minderjarigen op de netwerksites te garanderen. Sommige bedrijven hebben deze Principes voor Veiliger Sociaal Netwerken niet eens ondertekend, laakt de commissie.