AMSTERDAM – Nederlandse providers reageren terughoudend op vragen over de invloed van gratis diensten als WhatsApp en Ping op sms. Vodafone en T-Mobile denken dat de twee middelen naast elkaar kunnen blijven bestaan.

KPN kon niet op tijd reageren. Vodafone laat weten dat de groei van sms wel afneemt.

“Het gebruik van toepassingen als WhatsApp en Blackberry Messenger is groeiende, soms is de kwaliteit wisselend”, aldus T-Mobile in een reactie tegenover NU.nl. “Het is uiteraard wel de nieuwe realiteit van het open internet.”

Naast elkaar

“Deze applicaties worden en blijven gebruikt worden náást de bestaande dienst. Er wordt gewoon steeds meer gecommuniceerd. Sms is als daarnaast erg betrouwbaar en heeft een sterke positie, mede omdat het voor zowel oude als nieuwe telefoons geschikt is.”

Vodafone sluit zich aan bij de uitspraak van T-Mobile en verwacht dat sms en gratis alternatieven naast elkaar zullen blijven bestaan. Wel ziet Vodafone een krimp in de groei van het gebruik van sms. “Maar het groeit nog steeds”, aldus een woordvoerder.

Geen voorspellingen

Voorspellingen willen en kunnen de providers niet doen. “Verwachtingen uitspreken over de telecommarkt is erg moeilijk”, meent Vodafone. De provider vindt het overigens logisch dat de populariteit van WhatsApp en Ping groeien: “Twee derde van de telefoons die wij verkopen zijn smartphones.”

Google, verantwoordelijk voor het besturingssysteem Android, wil en kan zich niet wagen aan een voorspelling. “We willen dat gebruikers de keuze hebben om te communiceren op de voor hun meest geschikte manier.”

Blackberry

Via onder meer Whatsapp en Blackberry Messenger kunnen mensen gratis, over internet, berichten naar elkaar versturen. Blackberry Messenger, ook wel Ping genoemd, is afkomstig van RIM de fabrikant van Blackberry. Het gebruik van de dienst is in 2010 met 500 procent gegroeid. RIM wil zich niet uitlaten over de eventuele invloed van hun dienst.