AMSTERDAM – Google heeft last van stijgende kosten voor de ontwikkeling van nieuwe producten en stijgende personeelskosten. In het afgelopen jaar zijn de uitgaven met maar liefst 54 procent gestegen. Dit schrijven internationale media vrijdag.

Het bedrijf maakte dit jaar 2,84 miljard dollar (ongeveer 2 miljard euro) aan extra kosten. De omzet steeg met maar 28 procent. Het bestuur van Google verklaarde donderdag dat ze niet van plan zijn om de onderzoeksuitgaven te laten dalen.

Topman Larry Page denkt dat de hoge kosten later weer miljarden kunnen opleveren. Google onderzoekt vooral nieuwe mogelijkheden met social media en mobiele telefonie. Het bedrijf wil de concurrentie aangaan met Facebook en Apple.

Bovenop de stijgende onderzoeksuitgaven wil het concern nog 6000 nieuwe werknemers aannemen dit jaar. Verder verhoogt de zoekmachine het gemiddelde salaris van zijn werknemers met 10 procent.

Groei

Investeerders zijn bang dat de nieuwe Page niet kijkt naar het bedrijfsresultaat en zich alleen maar richt op groei van de omzet. Aandelen van Google daalden meer dan 5 procent op Wall Street. Vanaf dat Page het bestuur in handen nam is het aandeel van Google al 9 procent gedaald.

Larry Page is onlangs aangetreden als topman van Google. Na zijn benoeming kondigde hij aan het mes te gaan zetten in de organisatie.

Bureaucratie

Page wil de bureaucratie van Google verkleinen zodat sneller beslissingen kunnen worden genomen. “Er zijn gigantische verbeteringen mogelijk in onze kernproducten”, verklaarde Page donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Internetbedrijf Google heeft de omzet in het eerste kwartaal met 29 procent zien stijgen tot 6,54 miljard dollar. De grootste zoekmachine ter wereld hield hier 2,3 miljard dollar aan over. Dit maakte Google donderdag bekend. De winst bleef wel achter bij de gemiddelde verwachting van analisten op Wall Street.