AMSTERDAM – Google sluit niet uit dat het de browser Chrome zal gebruiken om nog meer te weten te komen over het internetgedrag van mensen.

Verschillende topmannen van de zoekgigant hebben deze actie in een gesprek met Techcrunch niet ontkend.

Op de vraag of Google de browser zal gebruiken om zoekresultaten of andere producten af te stemmen, werden zelfs mogelijkheden geopperd. Het is dus zeer goed mogelijk dat Chrome nog een manier wordt voor Google om informatie over gebruikers te achterhalen.

Dat dit gebeurt is nog niet eens zo opmerkelijk. Google leeft van informatie waar het diensten mee probeert te verbeteren. Deze acties stuitten echter vaak op kritiek vanuit het publiek.

Gebruikers Chrome

In het gesprek ontstaat onduidelijkheid over het aantal gebruikers van Chrome en de komst van Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Techcrunch vroeg Google hoe het zat met het aantal gebruikers van Chrome. Eén van de topmannen vertelde dat er dagelijks 120 miljoen gebruikers zijn.

Dit zou een stijging zijn van 40 procent in vergelijking met vorig jaar en het aantal zou elk kwartaal met 30 procent toenemen. Techcrunch ontdekte na een kleine check dat het laatste percentage niet kan kloppen.

Metingen

Zo werd in december 2010, een kwartaal geleden, al verteld dat er 120 miljoen actieve gebruikers zijn. Dat zou dus uitkomen op een stijging van precies 0 procent. Na confrontatie laat Google weten dat dit ‘de meest actuele cijfers zijn die beschikbaar zijn’.

Later blijkt, uit een reactie van topman Bob Meese, dat in december een meer algemene berekening van ‘actieve gebruikers’ gepresenteerd is en dat het nu gaat om exact 120 miljoen gebruikers per dag, berekend in officiële metingen.

Lancering Chrome OS

In hetzelfde gesprek is Jeff Huber van Google volgens Techncrunch vaag over het beschikbaar komen van Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Huber laat weten dat Chrome OS ‘later dit jaar’ komt.

De techwebsite merkt terecht op dat Google altijd gezegd heeft dat deze zomer de eerste apparaten met Chrome OS gelanceerd zullen worden. Eerst stond de lancering gepland voor de feestdagen van 2010.

Medio 2011

Techcrunch vraagt zich af waarom Huber niet ‘deze zomer’ of ‘binnenkort’ gebruikt heeft om de nog onbekende lanceringsdatum aan te merken. “Het lijkt of Google niet echt nagedacht heeft over antwoorden op deze vragen”, aldus de website.

“Stellen dat het systeem ‘later dit jaar’ komt, kan erop wijzen dat we moeten wachten tot ná de zomer.” In een reactie blijft Google echter volhouden dat het product medio 2011 gelanceerd zal worden.