AMSTERDAM - De website met informatie over de techniek achter de OV-chipkaart is van internet verdwenen. De stap volgde op een sommatie van Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-chipkaart. Veel heeft de actie niet opgeleverd.

Inmiddels is de website in ieder geval op twee plekken opnieuw verschenen.

De website OV-chipkaart.org is van internet gehaald. Via het domein wisselt student Don van Gent al sinds 12 oktober 2010 informatie over de werking van de kaart uit, waarbij hij zich zegt te richten op onderzoekers.

Fraude en beeldmerk

Volgens TLS is de site niet onschuldig. Hij zou aanzetten tot fraude. Ook stoort de onderneming zich aan het feit dat het logo van de OV-chipkaart in aangepaste vorm te zien is. Hierdoor zou het beeldrecht worden geschonden.

De advocaat van TLS eist in een brief (pdf) verwijdering van de website en verbiedt hem weer online te brengen. Gebeurt dat niet, dan zal het bedrijf alle kosten van de procedures op de student verhalen, waarbij vooral het gebruik van het logo zwaar weegt.

Geen overtreding

Don van Gent is zich van geen kwaad bewust en wijst erop dat hij heel duidelijk is geweest dat het niet om zwartrijden gaat. “Ik leg niet uit hoe je gratis reist, maar hoe je je eigen kaart onderzoekt, uitsluitend voor educatieve doeleinden”, vertelt hij tegenover NU.nl. Toch heeft hij besloten zijn website te sluiten. “Jammer, maar helaas. Als student kan ik de strijd niet aan. De risico's zijn te groot.”

Hij betreurt de gang van zaken. “Linksom of rechtsom, de OV-chipkaart is zo lek als een mandje”, zegt de student. Hij kwalificeert de sommatie als een ‘stijlloze actie’ van TLS. “Investeer die moeite in de beveiliging, niet in het pesten van onderzoekers.”

Geen kennis verloren

Van Gent denk dat door het verdwijnen kennis over de werking van de OV-chipkaart verloren gaat. Toch is dat niet het geval. Sinds het verschijnen van de website heeft computertijdschrift PC-Active de informatie over de website gekopieerd. Die kopieën komen later vrijdag op internet.

Ook in hackerskringen is het verdwijnen van de site inmiddels doorgedrongen. Een onbekende tipgever meldt NU.nl een kopie beschikbaar te hebben gesteld.

"PC-Active heeft al meermalen het failliet van de ov-chipkaart aangetoond. Helaas houdt Translink krampachtig vast aan het huidige systeem”, stelt hoofdredacteur Rob Coenraads tegenover NU.nl. Hij benadrukt dat de kennis niet is gericht op fraude, maar op de werking van het systeem.
Daarom maken zij de kopie toegankelijk.

“PC-Active is echter van mening dat iedereen in Nederland recht op vrije informatievoorziening heeft met betrekking tot de ov-chipkaart.”

Dwarsbomen

Dat Van Gent zich geïntimideerd voelt begrijpt de hoofdredacteur dan ook wel. “Dit bedrijf spaart geen enkel middel om hun tegenstanders te dwarsbomen”, stelt Coenraads. Het is niet de eerste keer dat Trans Link Systems onderzoekers via een advocaat onder druk zet.

Ook wetenschapper Melanie Rieback van de Vrije Universiteit van Amsterdam ontving eerder een brief om haar te weerhouden verder onderzoek te doen naar de zwakheden van de OV-chipkaart.