AMSTERDAM – Spotify gaat de diensten voor gratis gebruikers inperken. Dit om het aantal betaalde gebruikers te stimuleren en het stijgende aantal gratis gebruikers te kunnen blijven voorzien van in ieder geval iets.

Dat schrijft Spotify in een blog. Met de dienst kunnen gebruikers muziek luisteren door nummers te streamen vanuit de cloud. Het is dus niet nodig nummers op te slaan op een apparaat.

Als de muziek aangeschaft is, kan deze worden afgespeeld op onder meer een mp3-speler, computer of smartphone.

Beperkingen

Gratis gebruikers zullen na zes maanden in plaats van twintig uur luistertijd nog maar tien uur per maand krijgen. Wie meer muziek wil luisteren, dient te betalen. Nummers mogen bovendien nog maar vijf keer afgespeeld worden.

Gratis gebruikers krijgen bovendien, net als nu het geval is, af en toe reclame te horen.
Volgens Spotify is de omslag noodzakelijk omdat er steeds meer gratis gebruikers bijkomen.

“Om de dienst aan te kunnen blijven bieden is een aantal beperkingen nodig”, aldus het bedrijf. Alleen zware gratis gebruikers zouden getroffen worden door de maatregelen, denkt Spotify.

1 mei

Gebruikers die zich voor 1 november 2010 hebben aangemeld, zullen per 1 mei te maken krijgen met de beperkingen. Voor nieuwere gebruikers geldt dat er zes maanden na aanmelding veranderingen worden doorgevoerd.