AMSTERDAM – Organisaties als Buma/Stemra en Stichting Brein kunnen providers verplichten het internetverkeer te monitoren om auteursrechtelijk beschermd materiaal te blokkeren als dat in de wet staat.

Dat schrijft de advocaat-generaal van het Europees Hof.

Een Belgische rechter had advies gevraagd aan het Europees Hof nadat Sabam (de Belgische Buma) de rechter vroeg provider Scarlet te verplichten het internetverkeer te monitoren.

Auteursrechtenorganisaties hebben deze wens omdat ze de schending van het auteursrecht willen voorkomen. Dit recht wordt geschonden door bijvoorbeeld het aanbieden van films en muziek via een downloadsite zonder daar toestemming voor te hebben.

Europees recht

Het advies van de advocaat-generaal wordt vaak door het Europees Hof overgenomen. In een persbericht (pdf) wordt geschreven dat wanneer de nationale overheid in een wet regelt dat het monitoren is toegestaan, providers daartoe verplicht zijn. Het is niet in strijd met het Europese recht.

De advocaat-generaal spreekt zich niet specifiek uit over de zaak in België en gaat ook niet in op de vraag of een dergelijke maatregel proportioneel is.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) vermoedt dat de uitspraak bepalend zal zijn voor toekomstige ontwikkelingen rondom het beperken van het downloaden van auteursrechtelijk materiaal.

Downloadverbod

In Nederland heeft staatssecretaris Teeven van Justitie deze week een downloadverbod voorgesteld waarbij providers verplicht zijn downloadsites af te sluiten bij schending van het auteursrecht. Als Teeven dit in de wet kan regelen, zullen deze providers mogelijk al het verkeer in de gaten moeten houden om zo'n blokkade te realiseren.

De maatregel zorgt voor veel weerstand vanwege privacykwesties. Een Nederlandse rechter bepaalde eerder dat providers in ons land The Pirate Bay niet hoeven te blokkeren voor hun gebruikers. Stichting Brein had daarom gevraagd omdat de downloadsite weigert offline te gaan na uitspraak van een andere rechter.

BoF-directeur Ot van Daalen laat weten dat er nog wel een derde stap volgt na het invoeren van een wet die het verplicht monitoren van verkeer kan tegenhouden.

Proportioneel

“Er moet vastgesteld worden of er voldoende waarborgen zijn en of de maatregel (het verplicht monitoren van het internetverkeer red.) proportioneel is”, legt Van Daalen uit. Dit wordt getoetst door een rechter. “Er is echter heel wat nodig voordat een rechter zich wil uitspreken tegen een wet.”

BoF legt in een blog uit wat zij precies verwachten na de uitspraak van de advocaat-generaal. Binnenkort zal er in de Tweede Kamer gedebatteerd worden over een eventueel downloadverbod waarbij providers verplicht worden sites af te sluiten.

Onrust

Internetexpert Danny Mekic, die het downloadverbod al jaren op de voet volgt, laat tegenover NU.nl weten dat van het verplicht volgen van verkeer in Nederland voorlopig nog geen sprake kan zijn.

"Een downloadverbod, zeker één waarbij gebruik gemaakt zal worden van Deep Packet Inspection, maakt een verregaande inbreuk op de privacy van mensen. Dit zal leiden tot onrust omdat de overheid mee kan kijken met al het internetverkeer, terwijl de grondwet ons daar juist tegen probeert te beschermen."