AMSTERDAM – De Europese Commissie gaat sneller nieuwe samenwerkingen en technieken ontwikkelen om cybercrime aan te pakken. De stappen volgen na diverse aanvallen op Europese overheden en de Commissie zelf.

In een toespraak roept Cecilia Malmström, Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken, de EU-lidstaten op tot samenwerking. “Ik kan u verzekeren dat cybercriminelen samenwerken, dus laten wij dat ook doen.”

Eind maart werd de Europese Commissie het slachtoffer van een serieuze en omvangrijke cyberaanval. De aanval vond plaats vlak voor belangrijke overleggen over militair ingrijpen in Libië, de Eurocrisis en nucleaire veiligheid.

Twee weken daarvoor werd het Franse ministerie van Financiën ook al aangevallen.

Cyberpolitie

“Ik kan u verzekeren dat mede door deze aanvallen het formeren van het Computer Emergency Repsonse Team (CERT) versneld zal worden. Naar verwachting zal het eerste team eind mei ingesteld moeten zijn”, aldus Malmström.

De teams zullen dienst doen als een soort Europese cyberpolitie.

Internationaal

De Eurocommissaris noemt dit de gouden tijden voor cybercriminelen. “Het is onze plicht dit te veranderen, en dat kan alleen als we samenwerken.” Zelf geeft Malmström aan in nauw contact te staan met Neelie Kroes (Digitale Agenda) en Catherin Ashton (Buitenlandse Zaken).

Het overleg met Ashton is volgens Malmström noodzakelijk omdat cybercrime zich niet beperkt tot Europa. “De Verenigde Staten zijn onze belangrijkste partner en een speciaal samenwerkingsverband is inmiddels in het leven geroepen. We verwachten binnen een jaar tastbare resultaten.”

Juridisch

Voor Europa heeft Malmström een paar specifieke maatregelen voor ogen. Zo moet de capaciteit van de rechtshandhaving uitgebreid worden om cybercriminelen juridisch goed te kunnen aanpakken.

Een Europees initiatief daarvoor zal worden gestart, maar de Eurocommissaris roept landen op om ook de nationale mogelijkheden te onderzoeken.

Daarnaast hamert Malmström op samenwerking op het gebied van training. Ook noemt ze de oprichting van het eerder aangekondigde Cybercrime Centre dat in 2013 gerealiseerd moet zijn.

Bewust

Naast juridische mogelijkheden moet er samengewerkt worden met bedrijven om de waakzaamheid van burgers te vergroten, vindt Malmström. “Nog steeds zijn te veel Europeanen zich niet bewust van de gevaren op internet.”