AMSTERDAM - Microsoft gaat in Europa concurreren met Street View van Google. Streetside is al langer beschikbaar in de Verenigde Staten.

De eerste auto’s die foto’s maken voor de dienst waarbij gebruikers als het ware door straten kunnen lopen op basis van de gemaakte foto’s, zijn al op pad in Londen in Groot-Brittannië.

De dienst is al langer beschikbaar in de Verenigde Staten, daar gaat het om 56 steden. Naast Londen volgen andere grote steden op het vasteland van Europa later deze maand.

Privacy

Microsoft heeft meteen benadrukt dat Europeanen zich geen zorgen hoeven te maken over hun privacy. Google is het onderwerp van onderzoek geweest nadat bekend werd dat de Street View-auto’s per ongeluk informatie van wifi-netwerken hadden opgeslagen.

Microsoft laat weten dat het niet van plan is informatie rondom wifi-netwerken op te slaan bij opnames voor Streetside.

Kleinschalig

Tegenover BBC News legt Dave Coplin, verantwoordelijk voor Streetside, uit: “Onze dienst is kleinschaliger opgezet dan Street View. We richten ons niet op het vastleggen van elke straat, maar denken dat onze dienst meer van belang is voor grote steden.”

Het uiteindelijke doel was om Streetside te combineren met locatiediensten voor bijvoorbeeld mobiele telefoons. Om informatie over locaties te kunnen leveren is het noodzakelijk om wifi-netwerken te scannen.

Voorlopig heeft Microsoft besloten dat even achterwege te laten totdat een definitieve strategie is uitgestippeld.

Duitsland

In Duitsland is rond Street View van Google veel ophef ontstaan. 250.000 Duitsers gaven aan niet te willen dat hun huis werd opgenomen in de dienst. Critici klaagden over het feit dat deze wens pas ná publicatie aangegeven kon worden.

Microsoft heeft met privacywaakhonden overlegd en heeft besloten onder meer via advertenties mensen erop te wijzen dat opnames in de stad op het punt van beginnen staan. “Inwoners kunnen dan naar een nummer bellen of een website bezoeken om meer informatie te verkrijgen. Privacy staat altijd hoog in het vaandel”, aldus Coplin.