AMSTERDAM – Er is nog veel onduidelijk over het maandag door staatssecretaris Teeven (Justitie) aangekondigde downloadverbod.

Maandag werd bekend dat Teeven wil dat het downloaden van auteursrechtelijke beschermd materiaal onrechtmatig wordt.

Individuele downloaders zullen niet worden aangepakt, maar na toetsing door een rechter wordt providers verplicht downloadsites te blokkeren. De maatregel is volgens Teeven noodzakelijk om legale diensten te stimuleren.

Over het voorstel moet nog gedebatteerd worden in de Tweede Kamer voordat een formeel wetsvoorstel wordt opgesteld. Er is dan ook nog veel onduidelijk over de praktische werking van het downloadverbod.

Juridisch

Zo is niet duidelijk of, wanneer een rechter een bepaalde website aanmerkt als illegaal omdat er auteursrechtelijke beschermd materiaal wordt aangeboden, de website meteen door alle Nederlandse providers geblokkeerd dient te worden.

Justitie kon geen antwoord geven op de vraag of providers tegen een dergelijk vonnis in beroep kunnen gaan. “Het is een terechte vraag, maar dit komt allemaal nog aanbod in het wetsvoorstel waar aan gewerkt wordt”, aldus een woordvoerder tegenover NU.nl.

'Beperkte' downloader

Ook Webwereld zat dindag nog met vragen die nog niet beantwoord kunnen worden. Zo stelde Teeven maandag dat ‘beperkte’ downloaders in bescherming worden genomen tegen vervolging, maar ‘grootschalige’ downloaders blijkbaar niet.

Justitie kan op dit moment niet aangeven waar de grens ligt en wat de gevolgen zijn voor mensen die wel regelmatig downloaden en eventueel uploaden.

Legaal aanbod

Critici hekelen de plannen van Teeven omdat zij al jaren roepen dat het downloaden van illegaal materiaal pas verboden kan worden als er genoeg legale opties zijn. Teeven draait de situatie nu om.

Wel benadrukt de staatssecretaris het belang van legale alternatieven en stelt hij dat providers alleen verplicht een website moeten afsluiten in het uiterste geval. Wanneer er bijvoorbeeld geen contact gelegd kan worden met een buitenlandse hostingprovider.

Volgens Justitie zal het debat in de Tweede Kamer naar verwachting medio mei plaatsvinden.