AMSTERDAM - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia heeft het aantal applicaties in de zogenoemde Nokia Ovi Store vorig jaar fors zien groeien tot meer dan 40.000, bijna acht keer zoveel als in 2009. Dat heeft Nokia dinsdag bekendgemaakt.

Momenteel worden er gemiddeld 5 miljoen apps per dag gedownload. De groei is vooral te danken aan de nieuwe Nokia-smartphones die draaien op het besturingssysteem Symbian.

De gebruikers van deze toestellen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 50 procent van alle downloads in de Nokia Ovi Store.

''De Nokia Ovi Store is binnen een jaar gegroeid van één naar vijf miljoen downloads per dag. Met dit tempo is dat bijna twee miljard downloads op jaarbasis'', zei een analist. ''Ontwikkelaars van applicaties kunnen profiteren van de huidige en toekomstige groei, zeker met de 150 miljoen Symbiantoestellen die Nokia komend jaar denkt te verkopen.''

Concurrentie

Ondanks de groei is de Ovi Store wat betreft aantal applicaties en aantal downloads nog ver verwijderd van concurrenten Apple en Google. In Android Market zijn momenteel meer dan 200.000 applicaties beschikbaar en in de App Store zijn dit er zelfs meer dan 300.000.