AMSTERDAM – Twee oud-klasgenoten van Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, moeten een schikking van 65 miljoen dollar in contanten en aandelen accepteren.

Dat heeft een Amerikaanse rechtbank bepaald. Het beroep was de laatste juridische mogelijkheid om de schikking aan te vechten.

Volgens de rechtbank komt er een tijd dat een partij moet erkennen dat de juridische mogelijkheden uitgeput zijn. “Dat moment is nu”, aldus een van de rechters.

Meer aandelen

Zuckerberg stelde de schikking voor omdat hij de zaak uit de publiciteit wil houden. Zijn oude Harvard-schoolgenoten Cameron en Tyler Winklevoss vinden echter dat ze recht hebben op meer aandelen.

De rechtszaak loopt al sinds 2004. De gebroeders Winklevoss klaagden Zuckerberg aan omdat hij hun idee zou hebben gestolen. De broers hadden namelijk het idee een succesvole profielensite op te zetten genaamd ConnectU. Zuckerberg zou daarvan geweten hebben en bewust Facebook hebben gelanceerd.

Nu heeft de rechtbank geoordeeld dat de broers de 65 miljoen dollar moeten accepteren. De waarde van Facebook wordt geschat op ongeveer 60 miljard dollar.

Nieuwe zaak

Ondertussen heeft een man uit New-York een aanvullende aanklacht ingediend tegen Zuckerberg waarbij hij een e-mail uit 2003 aanhaalt. In de e-mail schrijft Zuckberg dat hij zijn website snel moet lanceren voordat ‘een stel oudere studenten’ hun site kunnen lanceren. Volgens de man is dat een verwijzing naar de Winklevoss-broers.