AMSTERDAM – Een thuiskopiestelsel waarbij heffingen worden toegepast op mp3-spelers, laptops, dvd-recorders en usb-sticks is achterhaald.

Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

“Nieuwe heffingen zijn onwenselijk. Hetzelfde geldt voor een heffing op internetabonnementen”, zo schrijft de staatssecretaris. Al jaren gaat een discussie over een stelsel waarbij heffingen worden ingesteld op apparaten waarmee auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt beluisterd of gekopieerd.

Door het vorige kabinet werd een beslissing uitgesteld en na de val van dat kabinet kwam het thuiskopiestelsel op een laag pitje te staan.

Wetsvoorstel

“Rechthebbenden kunnen de vergoeding voor het kopiëren in de prijs van het product verwerken en het kopiëren technisch reguleren. Heffingen leiden slechts tot dubbele of onnodige betaling door de consument.”

Nog dit jaar zal Teeven met een wetsvoorstel komen voor de handhaving op internet en de wijziging van het thuiskopiestelsel.

Beperkingen

Daarnaast laat de bewindsman weten het eens te zijn met een Europees voorstel voor het opheffen van de beperkingen van auteursrechtlicenties. Nu is het nog zo dat online diensten in alle EU-lidstaten apart een licentie moeten verkrijgen.

Volgens Teeven staat dat haaks op het grenzeloze karakter van het internet en vormt het een obstakel voor het legale digitale aanbod.