AMSTERDAM – Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie meent dat het afsluiten van downloadsites die auteursrechtelijke beschermd materiaal aanbieden nodig is om legale alternatieven een kans te geven.

Dat blijkt uit een brief die Teeven maandag naar de Tweede Kamer stuurt.

Maandagochtend ontstond ophef toen bekend werd dat Teeven het downloaden van illegale bestanden onrechtmatig wil maken en providers wil verplichten downloadsites af te sluiten. De brief was toen nog niet gepubliceerd.

Individuen

In de brief benadrukt Teeven dat individuen die zo nu en dan up- en downloaden niet worden vervolgd, maar dat via rechthebbenden providers gedwongen kunnen worden sites af te sluiten. Dit zou alleen als laatste middel gebruikt worden.

Teeven wijst erop dat het downloaden van illegale bestanden als onrechtmatig moet worden aangemerkt voordat rechters providers kunnen verplichten een site af te sluiten.

Legaal

Critici roepen al jaren dat het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal pas verboden kan worden als er genoeg legale alternatieven zijn. Ook de overheid heeft dit na onderzoek erkend.

Teeven schrijft nu: “De bescherming van auteursrechten op internet is alleen effectief als er voldoende legale modellen beschikbaar zijn die voor consumenten aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk zijn.”

“De legale markt voor muziek, films en e-boeken wordt op dit moment echter sterk gehinderd door de grootschalige en kosteloze uitwisseling van bestanden. Voor legale aanbieders is concurreren met het kosteloze aanbod niet realistisch.”

Hulp

Downloaden uit illegale bron dient volgens Teeven daarom eerst aangepakt te worden. Ook roept de staatssecretaris marktpartijen op het legale aanbod te vergroten en verbeteren. Bij de afspraken wil hij providers betrekken.

“Ook zoekmachines kunnen een rol vervullen om het onrechtmatige gebruik terug te dringen en het rechtmatige gebruik te bevorderen, bijvoorbeeld door bij de zoekresultaten verwijzingen naar websites met legaal aanbod van beschermde werken prioriteit te geven”, aldus Teeven.

Europese regelgeving

Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66, stelt dat Teeven waarschijnlijk tegen Europese regelgeving ingaat. "Wat Teeven met zijn voorstel veroorzaakt, is dat online diensten zoals YouTube moeten oordelen of informatie die over hun diensten worden verzonden rechtmatig of onrechtmatig is."

"Dit komt neer op een monitorplicht voor websites die in Nederland hun dienst willen aanbieden. Gezien de hoeveelheid informatie die dagelijks op zulke diensten verschijnt is dit een onmogelijke taak en waarschijnlijk zelfs in strijd met het Europese recht, dat juist een algemene monitorverplichting voor online diensten verbiedt."

Consumentenbond

De Consumentenbond pleit in een reactie samen met Ntb en FNV Kiem (de vakbonden voor musici, dansers en acteurs) voor een stelsel van heffingen waarmee het down- en uploaden gelegaliseerd wordt en de opbrengsten onder de creatieven verdeeld worden.

"Hiermee worden consumenten daadwerkelijk ontzien, terwijl de artiesten de beloning ontvangen waar zij recht op hebben", aldus de bond.

NVPI

brancheorganisatie NVPI verwacht een positieve impact op de hele muziekmarkt.

''Vooral de digitale markt, maar ook de verkoop van cd's kan hiervan profiteren'', zei een woordvoerder van de NVPI. Zo is de markt voor fysieke muziekverkoop na een soortgelijke maatregel in Zweden met 9 procent toegenomen, weet de organisatie.

''In Nederland hangt het omzetaandeel van digitale muziek al jaren rond de 8 procent. Terwijl dat wereldwijd 30 procent is.''

Streamingdiensten

Betaalde diensten zoals streamingdiensten (luisterdiensten) komen in Nederland maar mondjesmaat van de grond.

''Met nieuwe regels wordt het aantrekkelijker om die op te zetten en krijg je meer downloadwinkels.'' Ook op het gebied van film kan het hier nog veel beter. ''In de VS is er veel meer beschikbaar'', aldus de woordvoerder.