AMSTERDAM – Het kabinet wil het downloaden uit illegale bron aanpakken. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze manier van downloaden onrechtmatig wil maken.

Dat blijkt uit een brief van Teeven aan de Tweede Kamer, waarover RTL Nieuws bericht. Een aantal details die in de brief staan zijn al uitgelekt. Om 15.00 uur maandagmiddag zal Teeven zijn plannen bekendmaken.

Nu wordt het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal nog toegestaan. Ook is het niet verboden thuiskopieën te maken van bijvoorbeeld films of muziek.

Geen vervolging

Het aanbieden van deze ‘illegale’ bestanden is wel verboden, maar Teeven wil dat ook het downloaden van bestanden wordt aangepakt. Er komen geen boetes of straffen op het downloaden te staan.

De nieuwe aanpak is niet gericht op consumenten die beperkt bestanden up- en downloaden. Zij hoeven dan ook niet bang te zijn voor strafrechtelijke vervolging.

Providers

Door de voorgestelde wetgeving wordt het echter wel mogelijk downloadsites gemakkelijk uit de lucht te halen. Rechthebbenden kunnen providers verplichten websites als The Pirate Bay onbereikbaar te maken voor Nederlandse computers omdat Nederlanders de bestanden toch niet mogen downloaden.

Het gaat dan om websites die op grote schaal de verspreiding van illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden. Nederlandse websites en diensten met dit aanbod kunnen via de rechter al tot sluiting gedwongen worden.

Buitenland

Teeven wil dat websites vanuit het buitenland ook aangepakt kunnen worden. Dan moet eerst bewezen worden dat de website onrechtmatig handelt. De rechter heeft in de zaak altijd het laatste woord en bepaalt wat er gebeurt.

De rechter kan providers dus verbieden de site te blokkeren. Teeven wijst erop dat dit alleen gebeurt als de hostingprovider niet kan worden aangesproken. De staatssecretaris ziet het als het laatste middel.

Pirate Bay

Rondom The Pirate Bay ontstond al ophef nadat de rechtbank oordeelde dat de website illegaal is. Stichting Brein eiste toen dat providers de website zouden blokkeren voor hun klanten.

Uiteindelijk werd door een andere rechter geoordeeld dat het blokkeren van downloadsites niet de taak is van de providers. Door de plannen van Teeven zou dit dus veranderen.

Buma/Stemra

Buma/Stemra, dat de rechten int voor muzikanten, componisten en muziekuitgevers, reageert zeer positief op het plan van Teeven. “Het verbod op het downloaden uit illegale bron is een cruciale stap voorwaarts voor alle componisten in Nederland die al jaren aan moeten zien dat hun werk gratis wordt verspreid”, aldus Hein van der Ree, directievoorzitter.

Buma/Stemra vindt de maatregelen die Teeven voorstelt proportioneel omdat de focus ligt op de tussenpersoon en de consument hierin ontzien wordt. “Het gaat er niet om de consument te criminaliseren. Het zijn de sites die over de ruggen van componisten en tekstdichters miljoenen verdienen die aangepakt moeten worden.”

BoF

Digitale burgerrechten beweging Bits of Freedom (BoF) is niet te spreken over het plan. Directeur Ot van Daalen tegenover NU.nl: "Een downloadverbod is een heilloze weg. Consumenten worden door deze plannen in de onrechtmatige hoek gedrukt."

"Wij zullen er alles aan doen om dit plan van tafel te krijgen. Nederland verdient een creatiever en slimmer beleid om muzikanten hun geld te geven zonder websites af te sluiten."

Stichting Brein was maandagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

Legaal aanbod

Danny Mekic, internetexpert die al jaren bezig met het debat over downloaden, vindt dat Teeven de plank volledig misslaat. “Je moet rekening houden met twee groepen, de artiesten en hun klanten”, aldus Mekic.

Hij denkt dat door een downloadverbod mensen minder muziek en films afspelen en dat niet in het belang is van de artiesten. “Digitale verdienmodellen ontbreken. Het plan van Teeven is niet in het belang van de consument, die nu al aanloopt tegen een beperkt legaal aanbod.”

De overheid concludeerde eerder na onderzoek dat er eerst veel meer legaal aanbod komen voordat er een algeheel downloadverbod voor auteursrechtelijk beschermd materiaal kan worden ingevoerd.

“Uit alle onderzoeken blijkt dat mensen die films en muziek downloaden,
ook de grootste bedragen uitgeven aan cd's, dvd's en betaalde downloads”, aldus Mekic.

Positief effect

Branchevereniging NVPI denkt dat de aanpak van downloaden uit illegale bron een zeer sterk positief effect zal hebben op de ontwikkeling van legale digitale distributie. `De branche dringt al jaren aan op deze maatregel.''