AMSTERDAM – Mede-oprichter van Google, Larry Page, heeft in zijn eerste week als baas de bezem door het management gehaald. Page heeft zeven topmanagers benoemd, om de bureaucratie in het bedrijf terug te dringen.

Maandag nam de 38-jarige Page opnieuw de leiding in handen over het succesvolle concern. In zijn eerste week heeft hij zeven topmanagers voorgedragen die de leiding krijgen over de belangrijkste divisies van Google.

Die zullen direct rapporteren aan Page. Zo wil hij de bureaucratie terugdringen en snellere beslissingen kunnen nemen, melden diverse internationale media zaterdag.

Page zou op die manier de snelheid en innovatie uit de begintijd terug willen brengen, stellen diverse analisten. Zij zijn positief over de wijzigingen.

Apple

Door de wijzigingen zou Page de touwtjes steviger in handen krijgen. De nieuwe structuur wordt al vergeleken met die van Steve Jobs' Apple.

Verder is Page van plan om tot een kwart van de bonussen te koppelen aan het succes dat Google behaalt uit sociale netwerkinitiatieven.

Antwoord

Page wil een beter antwoord hebben op de concurrentie van sociale netwerken zoals Facebook, omdat Google uit dezelfde advertentiepoel vist.

Een woordvoerder van Google bevestigt in de LA Times dat de management wijzigingen hebben plaatsgevonden, maar wilde geen verdere details geven.

Groei

Page stond in de beginjaren ook aan het hoofd van Google. Toen was het nog een start-up met zo’n 200 medewerkers. Hij droeg het stokje tien jaar geleden over aan de meer ervaren Eric Schmidt. Schmidt blijft wel onderdeel uitmaken van de top van Google.

Google is in die jaren gegroeid tot een bedrijf met 24.000 werknemers en een omzet van bijna 30 miljard dollar. De groei is de laatste jaren wel vertraagd.