AMSTERDAM – Aanbieders van digitale televisie KPN, UPC en Ziggo zijn niet enthousiast over een voorstel van de VVD om ontvangers voor digitale tv te standaardiseren. PvdA en D66 steunen het plan.

Inmiddels heeft minister Verhagen al aangegeven met de aanbieders van digitale televisie om tafel te gaan zitten over de mogelijkheden tot een standaard te komen.

Dat overleg lijkt echter nutteloos omdat Ziggo en UPC stellig tegen invoering van standaard apparatuur voor digitale tv zijn. KPN laat weten het wegnemen van overstapdrempels toe te juichen, maar gaat niet expliciet in op het introduceren van standaardapparatuur.

VVD-Kamerlid Afke Schaart vroeg minister Verhagen de mogelijkheden te bekijken voor het komen tot een systeem waarbij consumenten niet bij het overstappen naar een andere aanbieder gedwongen worden een nieuwe ontvanger of decoder te kopen of huren. D66 en PvdA steunen het voorstel.

Keuzes

Ziggo stelt in een reactie tegenover NU.nl: “Standaardisatie is belangrijk wanneer iets inwisselbaar is, zoals bijvoorbeeld opladers voor mobiele telefoons. Wij maken al gebruik van industriestandaarden zodat iedereen met praktisch alle nieuwe tv’s gebruik kan maken van onze diensten.”

“We vinden het daarnaast belangrijk dat mensen kunnen kiezen tussen verschillende apparaten. We ontnemen niemand het recht om voor meer of betere functionaliteiten te kiezen.”

Stap achteruit

Ook UPC ziet niets in het plan. Het kabelbedrijf biedt klanten een gratis decoder aan als onderdeel van een abonnement. “Zo hoeft de klant geen grote investering te doen voor de aanschaf. “

“Gezien dit voordeel van ons digitale tv-abonnement, zien wij het voorstel voor een standaardmodel dat gekocht moet worden dus vooral als een stap achteruit voor onze klanten.”

UPC vraagt zich bovendien af of het ontwikkelen en implementeren van aanvullende diensten bij één van de aanbieders mogelijk zou zijn geweest als alle aanbieders met standaardapparatuur hadden gewerkt.

Verregaand ingrijpen

Verhagen waarschuwde zelf ook al dat de verwachtingen van het gesprek niet te hooggespannen moeten zijn. “Het standaardiseren van settopboxen is bezwaarlijk omdat het ingrijpt in de wijze waarop de aanbieder van digitale televisie de consument wenst te bedienen”, aldus Verhagen.

De minister liet weten niets te kunnen doen zonder dat hij verregaand zou moeten ingrijpen in de markt. Dit weegt volgens hem niet op tegen de gevolgen voor de consument in de huidige situatie.