AMSTERDAM – Facebook en Zynga voeren een lijst van internetbedrijven aan, die in het eerste kwartaal van dit jaar gezamenlijk ruim 50 procent in waarde zijn gestegen.

De lijst van onderzoek- en adviesbureau Nyppex, waarover persbureau Bloomberg bericht, baseert zich op de transacties van institutionele investeerders. Het onderzoek- en adviesbureau houdt de ontwikkeling van de acht snelst groeiende internetbedrijven bij.

De bedrijven zijn aan het eind van het eerste kwartaal 86,1 miljard dollar waard. Dat was eind december nog 56,9 miljard dollar.

Zynga, maker van online games ‘Cityville’ en ‘Farmville’, steeg met 81 procent het sterkst in waarde en is nu goed voor zo’n 8 miljard dollar. Facebook, het grootste sociale netwerk, klom 57 procent in waarde tot ongeveer 65 miljard dollar.

LinkedIn steeg 43 procent naar een waarde van 2,2 miljard dollar. Het zakelijke sociale netwerk heeft in januari een beursgang aangevraagd. Kortingsbonnensite Groupon kreeg er 19 procent bij tot 5,6 miljard dollar en Twitter 7,7 procent tot 4 miljard dollar.

Waakhond

De levendige handel in niet-beursgenoteerde aandelen trok eind vorig jaar de aandacht van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De SEC hanteert de regel dat wanneer een privaat bedrijf meer dan 500 aandeelhouders heeft, het verplicht wordt financiële informatie te publiceren. Soortgelijke zaken uit het verleden hebben geleid tot de beursgang van Google en Microsoft. De controles van de SEC zouden een beursgang van Facebook en Twitter in gang kunnen zetten.

Fondsen

De focus van de SEC ligt hierbij vooral op fondsen - en niet op particulieren - die zich bezig houden met de onderhandse handel, omdat zij ervoor zorgen dat het aantal aandeelhouders in de bedrijven toeneemt.

In de VS faciliteren twee handelsplatformen de verkoop van aandelen in Facebook, Zynga en andere private techbedrijven; Sharespost en Secondmarket.