AMSTERDAM – Microsoft en Google, ontwikkelaars van de mobiele besturingssystemen Windows Phone 7 en Android, zijn niet van plan beveiligingssoftware voor te installeren op smartphones.

Dat laten de bedrijven desgevraagd weten tegenover NU.nl. Apple heeft niet gereageerd op een verzoek tot commentaar.

LG en Nokia lieten vorige maand weten op hun nieuwste toestellen software te installeren die beschermt tegen malware en virussen. De software bestaat uit een simpele applicatie die breed beschikbaar is.

Toch zijn Google en Microsoft niet van plan een dergelijke applicatie standaard op het systeem te zetten. Eerder waarschuwden beveiligingsdeskundigen al voor aanvallen op smartphones nu de toestellen steeds meer op volwaardige computers beginnen te lijken.

Beveiliging systemen

Microsoft geeft aan zichzelf wel deels verantwoordelijk te achten de industrie te stimuleren verder te denken over veiligheidsoplossingen. Daarnaast geeft het bedrijf aan: “Microsoft heeft Windows Phone van de grond af opgebouwd met beveiliging in het achterhoofd. We vinden beveiliging erg belangrijk en hebben het breed verwerkt in ons systeem.”

Ook Google geeft aan richtlijnen te hebben om het systeem veilig te houden. Zo bieden de techreuzen waarschuwingen aan gebruikers wanneer applicaties bepaalde gegevens willen raadplegen en worden kwaadaardige apps meteen uit de applicatiewinkels verwijderd.

Explosieve stijging

De stap naar daadwerkelijke antivirus-software lijkt echter nog ver weg. Verschillende veiligheidsbedrijven en –experts hebben inmiddels gewaarschuwd voor een explosieve stijging in het aantal aanvallen op mobiele apparaten.