AMSTERDAM – De VVD maakt zich zorgen om fraude met DigiD. Kamerleden van de partij willen van de verantwoordelijke ministers weten hoe makkelijk het is om met het burgerservicenummer (BSN) van iemand anders een DigiD-account aan te vragen.

Dat blijkt uit Kamervragen ingediend door Kamerleden Van der Burg, Hennis-Plasschaert en Neppérus.

Zij maken zich zorgen om het feit dat wanneer het BSN in handen is van derden in combinatie met de naam-, adres- en woonplaatsgegevens, gemakkelijk een DigiD-account kan worden aangevraagd en vervolgens rekeningnummers kunnen worden aangepast.

Omvang

Ze willen van de ministers van Binnenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie weten in hoeverre deze manier van fraude nog steeds mogelijk is. Ook vragen de Kamerleden zich af hoe omvangrijk dit probleem kan worden.

Deze vraag stellen zij naar aanleiding van een uitzending van Radar waaruit duidelijk werd dat het burgerservicenummer op veel plaatsen gebruikt wordt. Het nummer staat sowieso al op elk paspoort en rijbewijs en wordt te pas en te onpas geregistreerd door bijvoorbeeld sportscholen.

Blokkeren

Ook vragen de Kamerleden zich af waarom het niet mogelijk is een DigiD te blokkeren bij het vermoeden van misbruik zoals bij een bankpas wel mogelijk is. Ook is nog onduidelijk of een oude DigiD vervalt als een nieuwe account wordt aangevraagd.

Zo zouden kwaadwillenden met het burgerservicenummer en andere gegevens over de persoon een DigiD kunnen aanvragen om vervolgens bijvoorbeeld de belastingteruggave op een andere rekening te laten storten.